През последната седмица авиокомпаниите са увеличили международния си капацитет за януари до и от Китай с 9,5%, тъй като се увеличават полетите след отварянето на границата, според доставчика на авиационни данни Cirium, цитиран от Ройтерс.

Свързани новини

09.01.2023 09:36

Петролът поскъпва след отварянето на границите от страна на Китай

Видян 907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% в началото на търговията в понеделник, след като отварянето на границите от страна на Китай - най-големият вносител на суров петрол, повишава перспективите за растеж на търсенето на горива, компенсирайки опасенията относно надвисналата глобална рецесия, предаде БНР.

Фючърсите на петрол Брент нараства към 08.30 часа българско време с 1,43% към 79,70 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI - с 1,6% към 75 долара за барел, отскачайки от триседмичните дъна, достигнати през първата работна седмица на 2023 г.

Като част от "новата фаза" в борбата срещу Covid-19 Китай отвори границите си през уикенда за първи път от три години. На вътрешния китайски пазар се очакват около 2 милиарда пътувания през сезона на Лунната Нова година, което е почти двойно повече от движението през миналата година и възстановяване до 70% от нивата от 2019 г., съобщават властите в Пекин.

През последната седмица авиокомпаниите са увеличили международния си капацитет за януари до и от Китай с 9,5%, тъй като се увеличават полетите след отварянето на границата, според доставчика на авиационни данни Cirium, цитиран от Ройтерс.

От Китайската народна банка заявиха в неделя, че икономическият растеж на втората по сила световна икономика ще се възстанови бързо и ще се върне към своя "нормален" път, тъй като правителството предоставя повече финансова подкрепа на домакинствата и частните компании, за да им помогне да се възстановят от предизвикания от Covid спад.

Топ мениджърът на хедж фондове Пиер Андуран предположи, че цените на петрола може да надвишат 140 долара за барел тази година, ако Азия се отвори напълно след локдауните, свързани с Covid-19, съобщава агенция Блумбърг.

Въпреки поскъпването на петрола в началото на днешната търговия, остават опасенията, че огромният поток от китайски пътници може да предизвика нов скок на коронавирусните инфекции.

За текущото поскъпване на "черното злато" допринасят и надеждите за по-малко агресивно повишаване на лихвените проценти в САЩ, което води и до известно поевтиняване на щатския долара спрямо останалите водещи валути. По-слабият доларът пък правят суровините, деноминирани в зелените пари, по-достъпни за инвеститорите, притежаващи други валути, което се отразява и в повишаване на цените.

В САЩ забавянето на растежа на заплатите и изненадващо свиване на активността в сферата на услугите отслабиха очакванията, че Фед ще продължи да повишава агресивно лихвите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби