15.06.2022 11:06

Петков се зарече да остави на парламента спора със Скопие

Видян 1449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството ще одобри решение, от което да става ясно, че окончателното решение на спора със Северна Македония остава изцяло в ръцете на Народното събрание. Това се разбра от изявление на премиера Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.


От външното ни министерство обаче смятат, че така дипломатическата служба ще бъде изолирана от преговорите по казуса. В този дух се изказа външният министър Теодора Генчовска по време на паралелно протичащото изслушване в парламента по темата. Пред депутатите тя заяви, че ведомството й е получило предложение от министър-председателя, което изцяло ревизира Рамковата позиция на България за Северна Македония, приета през 2019 г. Тази позиция до момента остава основата на българската политика по спора със съседката ни, с която страната ни продължава да блокира началото на европреговорите на Скопие.


КАКВО ИСКА ПРЕМИЕРЪТ


Предложението на Петков е в две точки. В първата се обяснява какво трябва да направят българските дипломати, когато получат предложение от европейските ни партньори, в което да се настоява България да допусне начало на преговори за еврочленство на Северна Македония и Албания. Ако подобно предложение се отклонява от Рамковата позиция, тогава то трябва да се изпраща незабавно на парламентарната комисия по външна политика в София.


Според втората точка българските представители в европейските институции трябва да бъдат инструктирани да не изразяват съгласие с подобни предложения от партньорите ни, докато не бъдат обсъдени в Народното събрание. Ако депутатите ги отхвърлят, тогава нашите дипломати трябва да изразяват отрицателна позиция по такива предложения.


"Да бъде ясно – всяко едно предложение, което се разграничава от Рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие, докато се обсъжда в НС. Ако има отрицателно решение – автоматично да се дава отрицателен отговор", заяви Петков. И допълни: "По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата РСМ и тази тема трябва да бъде изцяло решена от народните представители в Народното събрание. Това вече е решение на Министерски съвет."


ПАРЛАМЕНТАРНИ СКАНДАЛИ


По-рано парламентът вкара в програма си като първа точка изслушването на Теодора Генчовска. Искането за изслушването дойде от Тошко Йорданов - зам.-председателят на ИТН, която излъчи Генчовска на поста й.


От ИТН настояваха процедурата да премине при закрити врата, тъй като първият ни дипломат ще цитира пред депутатите класифицирана информация. Същото поискаха и от ГЕРБ-СДС. Управляващите обаче не се съгласиха - според председателя на парламента Никола Минчев депутатите могат да разгледат всеки класифициран документ в секретното деловодство на Народното събрание.


Това отприщи дълъг скандал в пленарната зала. Опозицията обвиняваше Минчев, че ще наруши закона за защита на класифицираната информация, ако допусне държавни тайни да се разкрият публично в пленарната зала. Чуха се заплахи, че шефът на парламента ще си загуби поста (това дойде от ИТН - бел.а.) и дори ще понесе наказателна отговорност (от ГЕРБ-СДС).


"ИЗМИСЛЕНА ПОСТАНОВКА"


Преди началото на работния ден в НС съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че темата Северна Македония е "измислена постановка". "Има ясен конституционен текст, който казва, че външната политика на България се води в Министерски съвет, а той се ръководи от премиера. Ако е имало двойна политика, това означава, че министър Генчовска трябва веднага да си подаде оставката, защото е имала различна политика от тази на премиера", каза Иванов. 


По думите на ИТН една от главните причини партията да наупсне коалицията е политиката, която премиерът Кирил Петков води спрямо Северна Македония. Депутатите на Слави Трифонов отдавна обвиняват премиера, че води двойна политика по отношение на падането на ветото на Северна Македония и започване на преговори за еврочленство, като не се консултира с останалата част от управляващата коалиция.


Преди няколко дни депутатът от ИТН Станислав Балабанов показа компромат срещу премиера. По думите на Балабанов Петков му нарисувал план за падне на ветото срещу Северна Македония. Това се случило, докато двамата пътували във влака от Полша към Киев. Според депутата скандалът е, че според плановете на премиера първо трябва да падне ветото, а след това Северна Македония ще предприеме онова, което се изисква от нея от българска страна. Разкритието на Балабанов обаче не предизвика търсения от него ефект.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей