24.07.2009 15:34

Петкан Илиев е задържания за купуване на изпити преподавател от УНСС

Видян 2905 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главен асистент Петкан Илиев от катедра " Икономикс" на Университета за национално и световно стопанство е задържан днес за купуване на изпити при съвместна акция на полицията и прокуратурата, съобщи ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов, цитиран от БГНЕС.


Илиев ще бъде уволнен дисциплинарно, ако вината му се докаже. В случай че няма достатъчно събрани доказателства срещу него или съдът го оправдае преподавателят по макроикономика ще бъде помолен доброволно да напусне академичната среда за уронване на престижа на УНСС, обеща проф. Борисов. Няма данни и други преподаватели от университета да са въвлечени в престъпната схема. Ректорът е научил от медиите за акцията на антимафиотите и в последствие е разбрал от бившия вътрешен министър Михаил Миков името на заловения преподавател.
Предстои днес органите на реда да запознаят ръководството на УНСС с подробно около случая. До този момент нито срещу гл. ас. Петкан Илиев, нито срещу някои от другите преподаватели в университета не са получавани други сигнали за корупционна дейност, съобщи проф. Борисов. В анонимните анкети, оценяващи академичната работа на преподавателите в УНСС, които студентите попълват 2 пъти годишно едва 3-4 % от тях посочват, че са чували за купуване на изпити, но не и че са участвали в подобна дейност. При ректора на университета са постъпвали само жалби от няколко преподаватели, в които се съобщава ,че студенти са се явявали на изпити с подправени документи за самоличност.
Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че към момента не разполага с информация заловените да са действали на територията на други университети, но работата на прокуратурата продължава.
По-рано днес служители на дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” в ГД “Криминална полиция” съвместно с колегите си от ОД МВР Благоевград под ръководството на прокурор от Софийска градска прокуратура, разкриха и неутрализираха престъпна група, занимаваща се с купуване на изпити, семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидат-студентски изпити в УНСС от лица-дубльори на кандидат-студентите. Това е правено с неистински лични документи. Заедно с посредника Б.Т./37 г./ от Благоевград Илиев е набирал студенти и кандидат-студенти, желаещи по незаконен начин да вземат изпитите си. В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, като тарифите варирали между 500 и 4 000 лева. Илиев и съучастникът му са задържани за 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката