15.03.2017 16:04

Петър Холаковски, ЧЕЗ Разпределение България: Прилагаме нов подход на приоритизиране на инвестициите – фокусиран върху нуждите на клиентите

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЧЕЗ Разпределение България поддържа мрежата в Западна България, включително на столицата. Превръща ли се това във все по-голямо предизвикателство за компанията?


Всяко дружество, което предлага услуга, която касае комфорта и сигурността на милиони хора е изправено пред предизвикателство. Но ЧЕЗ Разпределение поддържа мрежата за най-голям брой потребители в страната, и, както казахте, това включва и столицата, която непрестанно се разраства и развива.  Това неизменно е огромна отговорност -предоставяме услуга на 3 млн. български граждани, обслужваме държавните институции. Ние не просто поддържаме мрежата, ние сме неин собственик, отговаряме за нея, управляваме я и инвестираме в нея. Обслужваме 57 000 км. мрежа, голяма част от която преминава през планински силно пресечени местности, поддържаме 16 000 трафопоста, 23 подстанции, 2 100 000 електромера, както и инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на държавата - ние сме единственият мрежови оператор, който не е държавен, и поддържа мрежа 110 kV. С всяка година ставаме и преки участници в динамични и различни климатични условия с явления като тежки обледявания, резки смени на температурите и т.н. Това влияе на мрежата и предизвикателствата стават все по-големи. От друга страна потребностите на хората се променят и те стават все по-взискателни.


Отразява ли се това на плановете в инвестиционните ви програми?


Разбира се, средата, в която работим се променя и ние се стараем да реагираме на тези промени. От стъпването на компанията на българския пазар сме инвестирали в мрежата 950 млн. лв. Тази година сме планирали рекорден обем инвестиции – около 140 млн. лв. Но най-важното е, че прилагаме нов подход към приоритизиране на инвестициите – фокусиран върху нуждите на клиентите.


Каква е равносметката Ви от инвестициите, които извършихте през изминалата година?


През 2016 г. инвестирахме в мрежата на Западна България около 90 млн. лв. И впоследствие мрежата ни бе подложена на сериозно изпитание - необичайно лошите метеорологични условия и най-голямата консумация за последните 20 години , в резултат на които бяха създадени много предпоставки за прекъсвания на електрозахранването. Поддържаната от дружеството мрежа обаче издържа на рекордното за сезона потребление и лошото време, като не възникнаха продължителни и съществени аварии. Подаваното към клиентите на ЧЕЗ Разпределение България електрозахранване остана стабилно през целия тежък зимен сезон. Мисля, че това е показателно за сериозната ни подготовка и, че инвестициите се отплащат.


Какви са основните пера във вашата инвестиционна програма за настоящата година?


Ще наблегнем на автоматизацията на мрежата, подобряването на качеството на услугата, голяма част от средствата са насочени към изкупуванията на съоръжения, изградени от трети страни. Но всъщност ЧЕЗ Разпределение не означава само мрежи. Когато приоритизираме инвестициите обръщаме лице и към новите технологии, инвестираме в устойчиво развитие, в бъдещето на младите хора.


Можете ли да дадете примери за някои от по-големите проекти, планирани за тази година?


Един от проектите с най-важно обществено значение ще бъде подмяната на стратегически кабел 110 kV в София. Инвестицията ще бъде в размер на 3 млн. лв. Ще бъде подобрено електрозахранването на части от 9 столични района (Триадица, Красно село, Средец, Лозенец, Красна поляна, Възраждане, Илинден, Младост, Искър). Предвиждаме и реконструкция на разпределителната уредба на една от подстанциите на ЧЕЗ на стойност 2,5 млн. лв. Това ще подобри електрозахранването на район Искър и частично на район Младост. В програмата ни са залегнали много дейности с цел подобряване на електрозахранването. Предстоят реконструкции на възлови станции, като тази в Панчарево, в която ще инвестираме близо 200 хил. лв. Ще полагаме нови кабели -  отново в Панчарево сега включваме два нови кабела от изключително значение за захранването на района – това са кабелни връзки с дължина 1850 метра, на обща стойност 185 хил. лв. Чрез тези кабели ще се осигури по-голяма оперативност на мрежата и ще се подобри сигурността на електрозахранването в целия район и околността. Реконструкция на кабелна мрежа в момента се извършва в Монтана. През тази година предвиждаме и подмяна на 7 трансформатора в подстанции, като това ще доведе до по-качествено електрозахранването за голяма част от София. Ще вложим в подмяната 7 млн. лв. Планирани са инвестиционни проекти във всяка област в Западна България. Отделно предстоят дейности като обследвания на мрежата, проверки на трафопостове с най-модерни технологии - с термовизионни камери и ултразвуков детектор с цел по-ранно диагностициране на появяващи се отклонения и др.  В ход е и процесът по изнасяне на електромерите на границите на имотите и включването на нови обекти към мрежата. Плановете ни са амбициозни, ще се постараем да изпълним всичко, което сме предвидили и се надявам да не ни бавят много административни процедури.


Как върви процесът по изкупуване на чужди съоръжения?


Изкупуването на съоръжения на трети страни е във фокуса на нашата дейност и през тази година. Съществува обаче известно забавяне по отношение на документацията за съоръженията - някои от собствениците не могат да предоставят всички необходими документи или самите собственици са трудно откриваеми. А изкупуването е важно за инвеститорите. То ще позволи да бъдат приключени поетите ангажименти от двете страни по договорите за присъединяване на съоръжения към електроразпределителната мрежа. След придобиването им от ЧЕЗ Разпределение, ще отпадне задължението на инвеститорите за поддръжка на енергийните съоръжения, която изисква ресурси и е в тяхна тежест. Изкупуването на съоръженията  ще предостави възможност и за правилното им и законосъобразно експлоатиране. Ние, от наша страна, сме направили всичко необходимо за изпълнението на плана за придобиването им, осигурихме и финансиране. Ще изкупим всички съоръжения, които подлежат на изкупуване и имат необходимите документи, стига да има желание и от ответната страна за завършване на процеса.


Споменахте новите технологии, какви са вашите предизвикателства в нови технологии в близко бъдеще?


Не можем да пропуснем напредъка на технологиите. Бизнесът на разпределителните дружества се променя по отношение на засилена автоматизация и нови технологични възможности, а именно –  изграждането и внедряването на умни мрежи. Те са свързани с развитието на потребностите на клиентите, независимо дали са в областта на енергийната ефективност или са свързани с намаляването на вредните емисии чрез употребата на електромобили, или с други решения във връзка с производството на енергия за собствени нужди. Да развиваме мрежата в тази посока определено е предизвикателство за нас.


Затова и част от инвестиционната ни програма през тази година ще е насочена именно към новите  технологии. Надявам се до края на годината да стартираме пилотен проект с електромери с дистанционен отчет и това да бъде част от дългосрочното ни развитие през следващите няколко години.  Това е един модерен подход към мрежата, който ще ни даде възможност да имаме поглед в реално време върху консумацията на мрежата. По този начин ще имаме много по-голям контрол. Този много по-стриктен контрол ще ни даде възможност рязко да ограничаваме загубите по мрежата. Намаляването на загубите от своя страна ще доведе до повишаване на качеството на захранването с електроенергия на клиентите, повишаване на надеждността на мрежата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец