Понастоящем оценяваме, че този балон има ограничена добавена стойност от гледна точка на събирането на разузнавателна информация в сравнение с това, което КНР може да направи с други средства", заяви високопоставен служител на отбраната на брифинг за пресата.

Свързани новини

03.02.2023 10:42

Пентагонът проследи предполагаем китайски шпионски балон над САЩ

Видян 951 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представители на отбраната съобщиха, че САЩ проследява предполагаем китайски балон за наблюдение на голяма височина над континенталната част на САЩ - откритие, което рискува да изостри допълнително напрегнатите отношения между САЩ и Китай, предаде CNN.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви, че американското правителство е проследявало балона в продължение на няколко дни, докато той се е движил над северната част на САЩ, и добави, че той "се е движил на височина, значително над търговския въздушен трафик, и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята"

Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви, че висши военни са посъветвали президента Джо Байдън да не го сваля поради опасения, че отломките могат да представляват заплаха за безопасността на хората на земята.



Понастоящем оценяваме, че този балон има ограничена добавена стойност от гледна точка на събирането на разузнавателна информация в сравнение с това, което КНР може да направи с други средства", заяви високопоставен служител на отбраната на брифинг за пресата.

"Въпреки това предприемаме всички необходими мерки, за да се предпазим от събирането на чувствителна информация от чужди разузнавания", увери той.

Министерството на отбраната заяви, че е убедено, че балонът принадлежи на Китай, а американски служители поддържат връзка с Пекин, тъй като всички възможности за следващи стъпки остават на масата.
 


Инцидентът се случва дни преди планираното пътуване на американския министър Антъни Блинкен до Пекин, което е първото подобно посещение на високо равнище в Китай от 2020 г. насам.


Китай е отговорна държава и не нарушава въздушното пространство на други държави, заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг след спекулациите, че шпионският балон, забелязан над САЩ, е изпратен от Пекин.


Китайските власти са запознати със съобщенията за открит балон за наблюдение над американска територия и в момента работят по проверката му - заяви Мао по време на брифинг в петък.


"Спекулациите и шумотевицата не са благоприятни, докато не се изяснят фактите", заяви говорителката, цитирана от китайската телевизия CGTN. Тя изрази надежда, че съответните страни ще успеят да решат въпроса по "хладнокръвен начин".



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.02.2023 11:29

    ПАРАНОЯ У ЧИЧО САМ.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.