Изглежда, че след близо два месеца политическите сили най-сетне постигнаха съгласие относно това кой да оглави парламентарните комисии

Свързани новини

12.07.2023 12:56

Пеевски излиза от конституционната комисия на НС, но влиза в правната

Видян 676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изглежда, че след близо два месеца политическите сили най-сетне постигнаха съгласие относно това кой да оглави парламентарните комисии. Поне такова впечатление оставят внесените в деловодството на Народното събрание 20 проекта на решения за избиране на председатели и техните заместници. Вносител е шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Изборът на председатели на комисиите и техните заместници е точка първа в дневния ред на парламента за утре. Имената на евентуалните председатели и техните заместници все още не са известни.

След редица пререкания и провалени дебати по темата парламентът избра единствено председател на правната комисия - младият юрист от ПП-ДБ Стою Стоев. Това обаче се случи след постигнатото "джентълменско споразумение" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Съгласно уговорката, Росен Желязков от ГЕРБ стана председател на парламента на ротационен принцип, а десните получиха правото да поставят начело на изключително важната правна комисия техен кадър. По отношение на това кой да оглави останалите комисии политическите сили така и не постигнаха съгласие. Ето защо беше решено комисиите да бъдат свиквани от Росен Желязков за неопределено време, а заседанията да бъдат водени от старите им шефове.

Темата бе повдигната отново, когато в началото на миналия месец депутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски влезе в комисията по конституционни въпроси. Тогава от  Движението обясниха, че Пеевски е работил по проекта за конституционни промени на партията, така че мястото му като член на комисията е оправдано. В края на юни обаче депутатът бизнесмен отстъпи и напусна конституционната комисия.  Тогава той обясни, че на  среща между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС е взето решение комисията да бъде разпусната и в нея да влезе нов състав, който да е изцяло от експерти.

От внесен от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ проект на решение обаче става ясно, че Пеевски ще бъде предложен за член в комисията по правни въпроси на мястото на Гюнер Ахмед. От друг проект на решение, също внесен от Карадайъ, става ясно, че лидерът на Движението се отказва от мястото си в комисията по конституционни въпроси и го преотстъпва на Ертен Анисова.



Снимка: Actualno.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей