Свързани новини

10.06.2020 10:06

Пчеларите не могат да защитят правата си при измиране на пчели

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пчелари от област Добрич се събират, за да обсъдят проблемите в сектора. От години те сигнализират за неспазване на Наредба 13 от страна на земеделските производители, която регламентира времето и видовете препарати за пръскане на посевите.


Пчеларите се притесняват, че целият бранш в Добруджа може да изчезне заради ежегодното отравяне на пчелите и липсата на адекватна държавна политика в сектора.


Поставени сме в безизходица, пчелите са натровени, няма продукция, медът се продава на безценица – обобщи пред "Хоризонт" картината Ясен Янев, председател на Сдружението на българските свободни пчелари.


„Това е вследствие на пръскането със забранени химични препарати, които се внасят нелегално в България и това го зная много добре в Министерството на земеделието.“


Ситуацията спрямо предишни години се повтаря, но този път положението става по-лошо, защото екокатастрофата не се изразява само в умирането на пчели, каза Ясен Янев в предаването "Преди всички".


Пчеларите трябва да заплатят от джоба си лабораторни анализи за натровените кошери, за да подадат жалба в „Растителна защита“ и БАБХ. От тези институции отправят към земеделските стопани указания да установят откъде идва натравянето и „почти винаги, 99,99% няма никой виновен“, обясни Янев.


"Мирисът, който се усеща, пълзящите пчели по земята – това е очевадното. И накрая, когато дадете от джоба си 500 лева да дойдат да ви кажат – пчелите са ви натровени от химични препарати, които са забранени за използване от години и се внасят нелегално в България, /…/ се стига до ситуация, в която вие не можете да си защитите правата“, коментира Ясен Янев.


Като изход от ситуацията той вижда създаването на Пчеларски борд, каквито бордове има в държавите от Европейския съюз. „Пчеларският борд ще определя къде да се секат гори, къде няма да се секат гори. Това е земеделска политика. 26 държави в ЕС имат пчеларски бордове.“


Липсва контрол върху изсичането на горите и опазването на екосистемата в страната, посочи Янев. "Не е нужно да си зооинженер, да отидеш на пчелина си и да чуеш как се секат безразборно горски масиви, което пряко влияе върху климата."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни