Свързани новини

06.04.2015 17:19

Павлова: Ще санираме и без съгласие на всички собственици

Видян 1187 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма да бъде необходимо съгласието на всички собственици, за да бъдат санирани панелните блокове. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова. Тя твърди, че най-често срещаните проблеми пред общините и собствениците са два. Единият е липсата на 100 % съгласие за участие в програмата, заради отказ на един или два апартамента да се включат в нея. „Другият проблемен случай е при големите сгради - тези, които са с дилатационна фуга имат много входове и някои от тях вече са обновени, заради което останалите не могат да кандидатстват за саниране на целия обект", каза Павлова. "Ще анализираме броя сгради и най-честите проблеми, след което в края на април ще предложа на Министерския съвет варианти как да ги подкрепим. Възможно решение е, ако общото събрание и общината са съгласни - дадена сграда да не отпада заради нежеланието за участие в програмата от страна на един или двама собственици на обекти в нея. „Целта ни е да създадем малко по-голяма гъвкавост, но при преценка на юридическите и всички други рискове", заяви министърът.


"По отношение на блок секциите не можем да си позволим санирането да е през вход. Възможен вариант тук е да бъдат санирани отделни секции от сградите, които са с по десет входа, например, а след това да бъдат санирани останалите", допълни Павлова. След 1 януари 2016 г. и сградите с по-малко от 36 апартамента ще могат да кандидатстват за обновяване с цел постигане на енергийна ефективност. В момента 317 блока имат сключени договори с Българската банка за развитие за саниране, а заявленията са над 500. Процесът на избиране на изпълнители продължава, като през есента се очаква да започнат реалните строителни дейности. Националната програма обхваща панелни и ЕПК блокове с над 36 апартамента, бюджетът й е 1 млрд. лв., а срокът - две години.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.