Свързани новини

14.11.2018 09:40

Патриотите: Да отпадне закрилата от уволнение за хората с ТЕЛК, рак, диабет

Видян 3483 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обединените патриоти продължават със скандалната си политика спрямо хората с увреждания и болните. Сега коалционните партньори на ГЕРБ предлагат да отпадне закрилата от уволнение за хората с ТЕЛК и болните от рак, диабет, исхемична болест, професионални и психични заболявания. За подобна поправка настояват от групата чрез допълнение в законопроекта за хората с увреждания, който вчера влезе за обсъждане на второ четене в парламентарната социална комисия.


Освен нея, коалиционните партньори предлагат отпадане на квотите за бизнеса да наема хора с трайни увреждания, както и на санкциите, когато работодателите не платят компенсационната вноска за липса на такива работни места.  Съгласно сега действащите закони, работодателите с бизнес над 50 души, са задължени  да наемат минимум две лица с увреждания, а за по-големите предприятия - 2 процента от персонала да са с ТЕЛК, или да платят компенсационна такса.


Според Кодекса на труда работодателят може да уволни човек с 50 и повече процента намалена работоспособност или боледуващ от рак, диабет, исхемична болест, психично заболяване, само с предварително разрешение от Главната инспекция по труда.


От БСП пък са внесли няколко предложения за промени в законопроекта - едно от тях предвижда увеличаване на месечната помощ за хората със степен на увреждане от 50 до 70 процента, както и за хората с най-тежките увреждания. Според депутатите на левицата Агенцията за хората с увреждания трябва да стане държавна от началото на 2020-та година, а не година по-късно, както е заложено в закона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни