Свързани новини

13.03.2024 23:03

Патриархът предаде Богу дух

Видян 1132 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почина патриарх Неофит, съобщи журналистът и автор на много богословски книги Ангел Бончев.


През последните месеци Негово Светейшество, човек благ и с много таланти, претърпя много здравословни проблеми и изкара последните си седмици в болница с тежко заболяване.


Още от месеци се говори за борбата за наследяване на главата на Българската православна църква, като основни претенденти са Пловдивският и Ловчанският митрополит, ако се вярва на познавачите на кухнята на доста затворената религиозна институция. Именно те са и двамата членове на "църковния кабинет", които не са били агенти на Държавна сигурност.


Патриарх Неофит наследи, от своя страна, църковния престол от патриарх Максим. В най-трудните последни години на управлението му, именно Неофит беше не само говорителят, не само дипломатът на БПЦ, но и човекът, който с много търпение успя да постигне победа за Светия Синод срещу разколниците през 90-те години и в началото на новия век. 


Неофит е третият патриарх, след като през 1953 г. комунистическият режим на Вълко Червенков успява да върне този най-висок статут на Българската православна църква.


От падането на Втората българска империя през 1393 с последен патриарх Св. Евтимий, БПЦ е само екзархия от възстановяването на самостоятелността си от османските власти през 1870 г. до средата на миналия век.


Сензационно първата институция, поднесла съболезнованията си публично се оказа г-жа посланичката на Турция у нас Айлин Секизкок, която сподели на стената си във ФБ минути след излизането на тъжната вест: "Тъжно е да чуя за смъртта на Патрик Неофит. Изказвам искрените си съболезнования на Българската православна църква и нейното паство".


Половин час след нея, в рамките на няколко минути, направиха изявления президентът Радев и лидерът на ГЕРБ - Борисов, които и двамата бяха близки с патриарха.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 14.03.2024 06:16

    Бог да пости Патриарха на България! Да преклоним глави и се помолим за Божията помощ и Благословия, за Нему, за нашата Българска Православна Църква, за България да оцелее с Божията помощ в катаклизмите на съвремието, за пребъдването на Народа български. Амин.

  • 001 Anonimen 14.03.2024 06:14

    Бог да прости патриарх Неофит. Преди всичко той беше истински християнин, пример за всички. Дано и следващия патриарх бъде като него. Бог да го прости, нека всички кажем кратка молитва за него и за нашата мила Българска Православна Църква.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог