Свързани новини

13.08.2021 11:20

"Първият и единствен". Как Петър Илиев е "печелил дела срещу Конституционния съд"

Видян 5116 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Той не стана нито премиер, нито министър, въпреки настоятелното му предлагане в проектите за правителства на "Има такъв народ", пише Свободна Европа. В последния момент партията на Слави Трифонов се отказа да предлага за гласуване своя проект за кабинет, начело с Пламен Николов.

Той обаче е "печелил дела срещу Конституционния съд" (КС). Какво всъщност означава това?

Името на този мъж се оказа много по-обсъждано дори от това на кандидата за премиер. В първия проект за правителство, обявен от Трифонов в деня след изборите, той трябваше да бъде министър на правосъдието. Във втория проект за правителство, който официално беше представен на президента Румен Радев като изпълнен мандат, той трябваше да бъде силов вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Няколко дни по-рано името му беше съобщено на другите партии като кандидат и за премиер, а по-късно Трифонов и колегите му обвиниха медиите в разпространяване на фалшиви новини. Накрая той даде интервю пред Нова телевизия, което скандализира много хора, а другите партии поставиха неговото оттегляне като условие за подкрепа.

Неговото име е д-р Петър Илиев, адвокат и преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В началото на седмицата публиката го видя как си изпуска нервите в национален ефир, провокиран от въпроси за досегашния му бизнес, научната му дейност и обвиненията срещу него за плагиатство. "Има такъв народ" продължи да го защитава, а накрая номинацията му беше подкрепена и с аргумента, че е "печелил дела срещу Конституционния съд".
"Наистина прекрасен юрист"

"Петър Илиев е прекрасен юрист, наистина прекрасен юрист. Той е един от малкото хора в тая страна, които са печелили дела срещу Конституционния съд. Искам другите, които минават за юристи, да се похвалят с нещо подобно", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пред бТВ в понеделник вечерта.

    Искам другите, които минават за юристи, да се похвалят с нещо подобно.
    Тошко Йорданов

Йорданов не поясни думите си, но биографичната информация на официалния сайт на кантората на самия Илиев, дава известна конкретика:

"Първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на Конституционния съд на Република България по конституционно дело по повод мандат на народен представител."

В справката с постиженията на неуспелия кандидат за вицепремиер липсват подробности по този случай, но той всъщност е публично известен. През 2013 г. Петър Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред КС, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител.

Въпросът възникна, след като Иванов беше назначен за зам.-министър


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 абсурдистан 13.08.2021 18:33

    След всичко, което се изнесе в публичното пространство и след скандалното му поведение в тв, Петър Илиев е недопустимо да обучава студенти в СУ, камо ли да присъства като какъвто и да е в кабинет. Платените случайници в НС съвсем се самозабравиха и откровено се гаврят с електората

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни