Свързани новини

22.12.2021 10:24

Първи лек срещу СПИН одобрен от FDA

Видян 1223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията по храните и лекарствата одобри първото дългодействащо инжекционно лекарство за употреба като превенция срещу ХИВ, съобщи агенцията в понеделник, предаде nbcnews.com.


Apretude, новото лекарство, е инжекционно приложение на всеки два месеца като алтернатива на хапчетата за превенция на ХИВ, като Truvada и Descovy, за които е доказано, че намаляват риска от ХИВ с 99%, когато се приемат ежедневно.


Две проучвания на FDA, анализиращи безопасността и ефикасността на новото лекарство, установиха, че Apretude е по-вероятно да предотврати ХИВ, отколкото ежедневните перорални лекарства - с 69 процента за мъжете и за транссексуалните жени, които правят секс с мъже и с 90 процента за цисджендър жените. Голямата ефикасност на Apretude очевидно се дължи на по-голямата лекота, с която участниците в проучването се придържаха към режима на употреба на хапчето в сравнение с приемането на хапче всеки ден.


„Днешното одобрение добавя важен инструмент в усилията за прекратяване на епидемията от ХИВ, като предоставя първата възможност за предотвратяване на ХИВ, която не включва приемане на ежедневно хапче“, заяви д-р Дебра Биркрант, директор на отдела за антивирусни лекарства в Центъра за оценка на лекарствата на FDA и изследвания. „Тази инжекция, която се дава на всеки два месеца, ще бъде от решаващо значение за справяне с епидемията от ХИВ в САЩ, включително за подпомагане на лица с висок риск и определени групи, където придържането към ежедневните лекарства е било голямо предизвикателство или не е реалистичен вариант.


Въпреки че през последните няколко години са направени печалби в употребата на PrEP, само 25 процента от 1,2 милиона души, за които се препоръчват хапчета като превенция, е предписано лечението миналата година, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. CDC изчислява, че към 2019 г. е имало приблизително 285 000 души, използващи PrEP, като по-голямата част от тях са гейове и бисексуални мъже.


Надеждата е, че новоодобреният инжекционен препарат с продължително действие — произведен от ViiV Healthcare, който е мажоритарен собственик на GlaxoSmithKline — ще улесни придържането, ще помогне за увеличаване на употребата на PrEP и ще намали националния процент на ХИВ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни