Парламентът прие на първо четене

Свързани новини

22.05.2023 10:55

Парламентът прие на първо четене да се конфискува автомобил, ако караш пил или дрогиран

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Парламентът прие на първо четене всичките седем предложени законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), съобщава БТА. Една част от приетите изменения са свързани със ситуацията с пътните катастрофи и предвиждат повишаване на наказанията и въвеждане на нови с цел превенция. Едно от приетите изменения е обсъжданата отдавна мярка за отнемането на автомобила на шофьори, които карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта, както и след употреба на наркотици.  Предложението беше внесено от БСП.
Депутатът Петър Кьосев от Продължаваме промяната - Демократична България подчерта, че е противоконституционно да се отнема автомобил, когато не е собственост на извършителя.


Според председателя на парламентарната група на Има такъв народ Тошко Йорданов отнемането на частна собственост било неизкоренимо в идеологията на БСП. Между двете четения от партията на Слави Трифонов ще направят предложения в посока да се коригират идеите на БСП. Вдигането на наказанията не е превенция, настоя Йорданов.


"Не е комунизъм, а професионализъм", контрира председателят на БСП Корнелия Нинова и припомни предложения от съдии и следователи при скорост 50 км над разрешената да се отнема автомобил, конфискуване на кола - при шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Тя предложи тридневен срок за предложения между двете четения.


Друг от приетите законопроекти за промени в Наказателния кодекс, предложен от служебното правителство, предвижда намаляване на размера на глобите при обида и клевета, както и отмяна на по-тежко наказуемия състав, когато те са насочени към длъжностни лица. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков посочи, че в законопроекта има въпроси, които засягат обидата и клеветата, и други - расизма и ксенофобията.
Беше приет и законопроект за наказателно преследване на хората, създаващи условия за онлайн пиратство - чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание и други дейности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец