Свързани новини

26.07.2012 11:24

Парламентът отхвърли поредния вот на недоверие

Видян 1343 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 72 гласа "за", 136 "против" и двама "въздържал се" парламентът отхвърли поредния вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Премиерът не уважи нито дебатите, нито гласуването.

Правителството подкрепиха депутатите от ГЕРБ и независими. "За" вота гласуваха вносителите от Коалиция за България и ДПС и един независим. Сините и "Атака" не участваха в гласуването. Двама независими се въздържаха, предадоха БТА и "Фокус".


Искането за четвъртия вот на недоверие към управляващите от ГЕРБ беше внесено в парламента на 19 юли от 74 народни представители от БСП, ДПС и независими. 

Мотивите за него са критиките в доклада на Европейската комисия и провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи. 

Дебатите се проведоха във вторник на извънредно заседание. 


Днес в пленарна зала бяха министрите Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Лиляна Павлова, Николай Младенов и Аню Ангелов. 


Преди гласуването лидерът на РЗС Яне Янев предложи 15-минутна почивка, през която  председателят на парламента Цецка Цачева да покани депутатите от „Атака” в залата. 

"Те вчера скачаха като тигри, а сега са подвили опашка. Нека да се наредят заедно до БСП и ДПС, където им е мястото. Защо бягат?", коментира Янев.

Цачева прикани квесторите да поканят депутатите от „Атака” и Синята коалиция да влязат в зала и да гласуват, но те отказаха и не гласуваха.


След гласуването председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, обяснявайки отрицателния си вот, че, когато някой иска смяна на политиката и на управлението, трябва да предлага и алтернатива. 

Кой показа алтернатива, имахте ли министър, който да работи срещу престъпността през последните 20 години, попита Велчев опозицията. Вашите министри създадоха престъпността, последните 10 години имахте министри, които не изтрезняваха, заяви той. 

Според него не е имало дебат по вота, а най-силното изказване е било на Мая Манолова от левицата, която е поискала почивка. 


Манолова репликира, че ситуацията е неспасяема, щом председателят на групата на управляващите е разбрал само искането за почивка. И Европа, и българските граждани имат нужда от правителство, което може да слуша критика, но явно това днес в България е невъзможно, затова и ЕК отказа да разговаря повече с вас, посочи тя. 

Молете се българските граждани да не откажат да разговарят с вас и следващият вот да не е на Орлов мост, заяви Манолова.


Доволен съм от това, което се получи като резултат, защото за пореден път се доказа, че този вот е безсмислен, коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът Цветан Цветанов. 

"Ние трябва да се съобразим все пак с парламентаризма в държавата, и когато има вот на недоверие, представители на кабинета да присъстват и да участват в дебата", каза Цветанов.

Премиерът Борисов е на работното си място, отговори вицепремиерът на въпрос на журналист къде е премиерът. 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително