Манолова

Свързани новини

21.06.2023 17:50

Парламентът незабавно да започне избор на нов ВСС: Манолова

Видян 591 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ние от ЛЕВИЦАТА! призоваваме депутатите да изпълнят закона, който самите те приеха, и незабавно да започнат с избора на нов състав на ВСС. Като започне процедуарата в парламентарната квота, със сигурност и професионалните гилдии ще изпълнят своите законови ангажименти да изберат представители на съдиите, прокурорите и следователите във ВСС.


Другото е абсолютно безотговорно и всички обещания и надежди на гражданите за въховенство на правото и съдебна реформа остават просто параван и алиби, зад които Христо Иванов и Кирил Петков се скриха в желанието си за власт и постове.“

Това заяви Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА! по време на брифинг на лявото обединение днес. По думите ѝ Борисов и Пеевски са вкарали Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов „в кошарата“ като ППДБ носят цялата отговорност, а ГЕРБ и ДПС реално управляват. Така се се стигнало до пълна безизходица в съдебната система и до бетониране на статуквото, защото тези, които избраха Гешев, те го и свалиха и след това пак те избраха за изпълняващ длъжността Сарафов. Но този път това стана възможно със съучастието на Продължаваме промяната и Демократична България, които са в коалиция с ГЕРБ и с ДПС и които имат собствен министър на правосъдието.

Мая Манолова аргументира това с факта, че само преди 2-3 седмици беше отворен законът, беше намалено мнозинството за смяна на главния прокурор от 17 на 13 гласа, но не беше пипната процедурата по избор на временно изпълняващ, нито тази за избор на нов постоянен главен прокурор. Тоест според нея ППДБ са си давали ясна сметка, че Гешев ще бъде сменен незабавно, но не са пипнали нито една буква, с който да регламентират процедурата за избор на негов заместник. Със същия този закон отмениха и избора на професионалната квота във ВСС и сега изборът на нов Висш съдебен съвет трябва да започне от начало – беше категорична юристката. Междувременно старият Съвет вече отваря процедура за избор на нов главен прокурор.

Манолова уточни, че в закона са записали, че в три-месечен срок трябва да бъде избран нов ВСС, но както от изявленията на Христо Иванов става ясно, че те не смятат да го изпълнят. Вместо това първо ще правят конституционните промени, които още идея нямат точно какви ще бъдат. След това ще приемат устройствените закони. И едва по-късно да изберат новия ВСС.

„Това е пълна безтоговорност, защото процедурата по избор на нов главен прокуро ще бъде открита в петък. И този ВСС няма никаква причина да чака Кирил Петков и Христо Иванов две години да променят конституцията, да приемат устройствени закони и чак тогава да ги сменят.“ – предупреди Мая Манолова.

„Това е предателство към българските граждани, които бяха на протестите през 2020 г. И към целия български народ.“ завърши Манолова, която заедно с гражданската си платформа беше активен участник в протестите през 2020  г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион