Свързани новини

20.07.2020 10:17

Парламентът е изчерпан, няма шанс за нов кабинет на ГЕРБ: социолог

Видян 2151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Развръзката ще настъпи още през този месец. Не виждам да съществува реалистичен вариант, при който сегашният парламент да сформира правителство, което да получи онзи санитарен минимум обществено доверие, което да му позволи да управлява.


Това заяви социологът и бивш член на Централната избирателна комисия и неин говорител Цветозар Томов в отговор на въпрос от интервю за БНР ще се стигне ли до радикални промени заради протестите в "триъгълника на властта" (Ларгото в София), до оставка на кабинета и нови избори, предаде OFFNews.bg.


"Според мен ще се стигне, да", каза той.


Попитан какво изчаква Борисов той отвърна - вотът на недоверие в парламента.


Социологът очерта възможни сценарии на поведение на ГЕРБ оттук нататък:


- опит за нов кабинет в рамките на този парламент, което за него е "обречена стратегия". "Не виждам как и един втори кабинет, в какъвто и да е формат, ще получи достатъчно ресурс на обществено доверие, за да може да се справи с предстоящата здравна и икономическа криза. Какво "предстояща", ние сме в нея и сега";


- опит да се печели време и да се очаква в една игра на изтощение протестите да отслабнат. Но - предупреди Томов - "няма никакви признаци, това да се случи. Напротив - те се разрастват и пространствено, и териториално".


Това е политически и социален трус, който ще измени политическия релеф, но за точни прогнози е рано. И все пак има две неща, които може да каже с висока степен на сигурност:


"Виждам две неща, които мога да кажа с относително висока степен на сигурност: има само една партия, която няма да бъде засегната от това, което се случва в страната и това е Движението за права и свободи. Преди всичко, защото тя разчита на един добре контролиран вот сред избирателите, които гласуват за нея на избори. Второто, което мога да кажа е, че има видими признаци, че в момента първа политическа сила в София е Демократична България, а не ГЕРБ.


ГЕРБ още плаща цената на задкулисното обвързване с ДПС, което очевидно е стигнало такава степен и мащаби, че дори в тази криза по доста непоследователен и понякога комичен начин водачите на ГЕРБ се опитват да създадат впечатлението, че него го няма. Това е политическата трагедия на ГЕРБ. Надявам се, че тази партия ще се изчисти от тези зависимости, но очевидно няма как дори да си го признае публично в момента.


Всичко започна преди 10 дни. В самото начало на кризата се оказа, че премиерът не е в състояние дори да уволни регионален началник на МВР, ако неговите господари от Движението за права и свободи не са съгласни. И той остана. Видяхме, че и тримата министри, за които е публична тайна, че са обвързани с ДПС, които Борисов се опита да отстрани, са в ситуация, в която техните оставки са замразени - ще видим докога.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот