Свързани новини

08.03.2013 12:14

Папагалите жако, конфискувани при контрабанда през 2010 г. заминават за Уганда

Видян 1629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Африканските сиви папагали жако, конфискувани при контрабанда през 2010 г., ще заминат днес за Уганда със съдействието на Световния тръст за папагали, съобщи Столичният зоопарк.


През 2010 г. Кристиана Семи от неправителствената организация Световен тръст за папагали се е свързала с директора на Столичния зоопарк д-р Иван Иванов, за да може неправителствената организация да съдейства за връщането на птиците в естествена среда.
„Когато чухме за задържането на сиви африкански папагали на Летище София, ние предложихме на българските и кенийските власти страна, в която този вид е почти изчезнал, и където папагалите могат да бъдат рехабилитирани и пуснати на свобода в защитена територия. Отговорните правителствени институции и на двете страни разгледаха това предложение, но изчакват потвърждение за конфискацията”, пише в писмото до директора на зоопарка от 2010 г.
„Службата за дивите животни на Кения би желала да изпрати техния куратор отговорен за животните на затворено, ветеринарен лекар, за да инспектират птиците, но ние ги помолихме да изчакат до решаване на законното им положение”, пише още в писмото.
Като част от програмата „Лети Свободно” http://www.parrots.org/flyfree/ Световният тръст за папагали подкрепя няколко организации в Централна и Южна Африка и Азия, които рехабилитират и пускат на свобода конфискувани папагали. Тези програми се провеждат с голям успех за връщането на тези птици в дивата природа и създават повече възможности на правоприлагащите органи, както и привличане вниманието на обществеността към нелегалната търговия и необходимостта от връщане на птиците в дивата природа.
През 2010 г. на Летище София бяха конфискувани над 100 африканските сиви папагала. Оцелелите 32 папагала жако ще бъдат транспортирани в четири специално направени за тях сандъка, в които има панички за храна - ябълки и портокали, въпреки че по време на такъв дълъг полет не се очаква да се хранят. Полетът е на Катарските авиолинии от София през Доха за Ентебе, Уганда, където се очаква да пристигнат рано сутринта на 9 март.
Българската спедиторска фирма „Бългериън Анимъл Транспорт” извършва обработка на стоката безплатно, а и Катарските авиолинии са дали намалена тарифа за превоз в този случай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей