Свързани новини

06.03.2014 14:30

Пампорово АД не плаща наем за ползваните държавни земи и гори

Видян 2550 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

,,Пампорово АД, което е собственост на Цветелина Бориславова, не плаща и лев на държавата за ползваните стотици декари държавни земи и гори за ски писти, лифтове и оръдия за изкуствен сняг". Това разкрива писмо на Министерството на земеделието и храните до сдружение Синята планета. В документа се посочва, че Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) не разполага с информация за сключени договори за наем между Пампорово АД като собственик на земите от Държавния горски фонд и Държавния поземлен фонд. Агенцията дори не е уведомена колко точно държавни и общински имоти са експлоатирани от дружеството на Бориславова.


От писмото става ясно още, че Пампорово АД извършва дейността си на заменени земи и гори от горската територия в курорта, на които има ски писти и лифтове. Това означава, че имотите се ползват въпреки наложения мораториум по време на правителството на ГЕРБ. Преди време проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) показа, че дружеството експлоатира  земите и горите от горския фонд, от тях само за 83 дка  има информация за законно ползване. За останалите никой нищо не знае.


 Повече от шест месеца Министерство на земеделието и храните забави  проверката за ползването на държавни гори и земи от Пампорово АД. От ведомството се оправдаваха, че „изисканата информация е доста и трябва да бъде прецизно подбрана“, като същевременно два пъти удължават срока й. Синята планета попита за договорите между министерството и дружеството за продажба на територии от горския фонд, кои и колко от имотите, които се ползват са с учредени права или нямат такива. Освен това, кои от горските територии, които Пампорово АД ползва за изграждане на писти и лифтове са с променено преназначение. Земеделското министерство трябваше да посочи още колко държавни и общински имоти ползва дружеството за своята дейност и как са уредени отношенията между страните - наем, закупуване, безвъзмездно ползване. 19 минути припомня, че още през ноември миналата година проверка на Изпълнителната агенция по горите в курорта Пампорово установи, че лифтът до връх Снежанка е построен незаконно. Осъществена е и нерегламентирана сеч за разширяване на писти. ДНСК установи незаконен строеж на лифт Двата моста в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. На Пампорово АД беше съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той за съжаление още не е влязал в сила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.