Грошовете са били винаги най-дребните размени монети

Свързани новини

13.10.2022 12:21

Palms Bet, няма „златни грошове”

Видян 3404 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Във връзка с материала от вчерашния брой на 19’, озаглавен PALMS BET рекламира „полускрито” в Нова, питат СЕМ защо, получихме оригинален коментар на сайта 19min.bg, който може сериозно да се замислите чий ли е, след като го прочетете:


„След като ГЕРБ изхвърлиха от конкуренцията Черепа, в Р.България хазартната дейност , вместо да намалее се увеличи. В Ръ.Бъ. има "само" 942 игрални зали, което е крайно недостатъчно за нуждите на забогатялото население, 42 казина... Би било добре дори от време на време по някой дуел да се състои вместо от изморителни физически състезания и ровене в пясъка, като суриката, от елегантни показни залагания със "златни" грошове.


Между другото, понятие ,като "златни грошове" не съществува в монетарното или в нумизматичното пространство и в нормалния живот, освен в Игри на волята на  НОВА. Грош означава най-дребната и най- малоцената монета. Грошове са ползвали в различни времена в Полша, Германия, Австрия, Отоманската империя и, покрай мирното и съвместно съществуване с последната, и в България. Стойността на един грош е днешни 20 ст.


Това означава, че като даряват победителя в дадено състезание с "огромната "сума от "безцените" 50 гроша, му дават около 10 днешни "безценни" лева, а ако наградата е от астрономическите 100 гроша, значи го даряват с цели 20 днешни лева, което е достатъчно за да си напазарува от всяка хранителна верига около 633 грама качествен кашкавал!


Грошовете са били винаги най-дребните размени монети и НИКОГА не са били сечени от ценни метали, много рядко са били от тънко като ламаринка сребро в слаба проба 500, но НИКОГА не са били сечени, освен в  (няма да кажа в какви, но определено не са и пълни) главите на сценаристите на Игрите на волята от метала злато. Понятието от Игри на волята "златни грошове" е от рода на т.н. оскиморонни думи. Примери: суха вода, дървено желязо, златни грошове, здрав болен, високо джудже, почтен български политик, горещ ледник, девствена проститутка, пустинна джунгла и мн. др”. Коментарът е подписан от автор  Пръстена на Калоян.



Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Цветозавера Ризова 08.12.2023 10:25

    Екипа на "Игрите-5", игнорират фактите и продължават да раздават прази торбички с въображаеми оксиморански "златни грошове"?!? Върха на глупостта! Експертите им казаха още миналата година, че грошоевте са най-Дребните възможно монети и че НЯМА такова понятие-златни грошове, но пре-"доцентите" на "Игрите" го раздават тотални гьон-сурати, защо ли? Зрителите настояват да отворят една от торбичките на екрана и да ни покажат как изглеждат "златните" грошове. От "Фермата" поне са в час.Там раздават златни пендари, които наистина съществуват и са предмет на колекционерски интерес.

  • 004 Себастиян Зомбюлефф 15.10.2022 05:34

    Иде реч за Палмбет, а не за Пламбет, както сме мис-спелвалили в предидющия коментар.

  • 003 Джашуа Карпузофф, орнитолог 15.10.2022 05:32

    Логистическия ни хъб от 800 наблюдатели на медииното блато, локализира, че Плмбет са се внедрили и в "Фермата №8". Въобще фирмите за хазарт и за "бързи" кредити са като хлебарките, навсякъде се врът.

  • 002 Савидж § Траш ООД 13.10.2022 23:26

    Продавам на кило солидни "платинени и златни грошове и стотинки", от по 27.5 карата, сечени на гара Искър от периода 1951 до 1989 г. Търсете ме на сергия №6996 (в лево от шитъра-нужника) на Битака в Малашевци, питайте за Гошо Бъгъра.

  • 001 Пръстена на Калоян 13.10.2022 23:11

    Поласкан съм от тази статия, благодаря на редакцията на 19 минути! Не е нужно да си старши "ракет сайънтист" , бакалавър, магистър или доктор по "фиатни инструменти" или да локаш от хранилката на някой хазартен бос, достатъчно е и малко любознателност, за да знаеш елементарни , бих казал фасулско прости факти за грошовете. Просто е нужна елементарна нумизматична грамотност. Грошовете са реципрочна величина , най-често равна на най-малката стойност от монетите. От рода на пенитата, центовете, самтимите, стотинките, копейките и всички останали световни дребни монети. Ако в "Игрите на волята" редакторите имаха елементарни нимизматически познания, а те явно нямат дори и елементарни такива,( не е лошо чорбаджията на нова малко да ги стегне) след като са така завлядяни от златни монети, трябваше да ги наричат алтъни, жълтици, наполеони, лири, дублони, махмудии, златни франкове, кругерани, пендари, денари, ауреуси, златни драхми, златни левове, златни песос и още десетки имена на златни монети. Но да ги наричат златни грошове , това наистина е оскиморан!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв