Сега опозицията ще предложи свой кандидат, който да замени Хан на поста министър-председател

Свързани новини

10.04.2022 09:16

Пакистанският премиер загуби вота на недоверие

Видян 1772 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неделя Националното събрание на Пакистан гласува вот на недоверие срещу министър-председателя Имран Хан, като 176 от общо 342 депутати гласуваха против него. Председателят на долната камара на парламента Асад Кайсар, който също е член на партията на Хан, обяви оставката си, след като три пъти прекъсна заседанието в събота.




Партията на Хан ПТИ на практика загуби мнозинството си в Народното събрание през март, когато седем депутати от нейния коалиционен партньор решиха да се присъединят към редиците на опозицията. Съперниците обвиниха звездата на крикета, превърнал се в политик, в лошо управление на пакистанската икономика, засегната от пандемията Covid-19, както и в лошо управление на външната и вътрешната политика на Исламабад.


 


Предложението от неделя означава, че петгодишният мандат на Хан е приключил предсрочно, подобно на всички предишни премиери на страната.




Сега опозицията ще предложи свой кандидат, който да замени Хан на поста министър-председател. На 21 март Мариам Наваз, заместник-председател на партията "Пакистанска мюсюлманска лига-Наваз" - водещата опозиционна сила в страната - заяви пред журналисти, че партията е номинирала Шехбаз Шариф за свой кандидат за поста, което беше потвърдено от самия Шариф в четвъртък.


 


На свой ред Хан преди това заяви, че опозицията изпълнява поръчките на чужда сила и че ако той бъде свален, в Пакистан ще бъде установено "вносно правителство". В обръщението си в петък вечер политикът обеща, че ще се бори, като призова поддръжниците си да излязат на улицата.




Преди това Хан посочи с пръст САЩ, които според него искат да го изгонят, заради опитите му да води независима външна политика и посещението му в Москва в края на февруари. Политикът твърди, че разполага със запис от пакистанския посланик във Вашингтон, който доказва твърденията.


 


В понеделник говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предположи, че Вашингтон се опитва да "накаже непокорния Имран Хан", като определи усилията за отстраняването му от власт като "пореден опит за безсрамна намеса във вътрешните работи на суверенна държава".




Държавният департамент на САЩ отхвърли твърденията, че стои зад вота на недоверие, а говорителката Джалина Портър определи твърденията на Хан като "абсолютно неверни".



Снимка: Getty


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец