В групата на България, но преди нас, се нареждат още Украйна, Гърция, Румъния и Сърбия. В същата група, но с по-лош резултат от нас, влизат и Молдова, Черна гора и Турция

Свързани новини

13.10.2022 17:31

Пак сме последни по медийна грамотност в ЕС

Видян 3984 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българите са сред са най-податливи на фалшиви новини  в Европа, сочи Индексът за медийна грамотност за тази година. Страната ни е на 33-та позиция от 41 страни, което я нарежда на едно от последните места на континента и на последно в ЕС. Напомняме, че България беше в дъното на класацията и в предходните 4 издания на индекса, който се изготвя в рамките на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество.


Основните предпоставки за уязвимост от фалшивата информация са: качеството на образованието, свободата на медиите и доверието между хората. И в трите индикатора България се представя зле. Страните от Източна и особено от Югоизточна Европа са особено податливи, сочи ранглистата.


В дъното на класацията е Грузия(41-во място), предшествана от Р.С. Македония (40-о място) и Косовската автономия (39-о) с почти еднакъв резултат, Босна и Херцеговина (38-о) и Албания (37-о).


В групата на България, но преди нас, се нареждат още Украйна, Гърция, Румъния и Сърбия. В същата група, но с по-лош резултат от нас, влизат и Молдова, Черна гора и Турция.
Най-добре се представят скандинавските и фино-угорските страни. Финландия (1-во място), Норвегия (2-ро място), Дания (3-то място) и Естония (4-то място) са начело в класацията. Това означава, че тези държави имат най-висок потенциал да устоят на негативното въздействие на фалшивите новини и дезинформацията. Високото ниво на медийна грамотност, от своя страна, се дължи на качеството на образованието, свободата на медиите и високото доверие сред хората.


Тъй като индикаторите имат различна важност, в модела те имат различна тежест. Показателите за свобода на медиите са с най-голяма тежест (използват се класациите на Freedom House и Репортери без граници), наред с данните за образование (PISA), като сред просветните най-висок дял има четивната грамотност. Показателите за електронно участие (ООН) и доверието в хората (Евростат) имат по-малка тежест спрямо останалите.


България се представя най-зле по индикаторите, измерващи качеството на образованието, като се класира на 34 място от 41 държави, изоставайки включително и от страните в региона, които са извън ЕС, като Украйна, Сърбия и Турция, но получавайки сходни резултати с Румъния.


По показателите, измерващи свободата на медиите, България се класира на 32-ра позиция, изпреварвайки страни като Унгария и Сърбия, но пък след страни извън ЕС като Молдова и Черна гора. Напомняме, че ние заемаме едва 112-о място по свобода на словото по данни на Репортери без граници.


По отношение на доверието между хората страната ни се представя малко по-добре и заема 29-о място със сходен резултат с този на Португалия и непосредствено след Чехия, включително изпреварвайки един член на ЕС – Хърватска.
България се класира най-добре по индикаторите за е-участие, заемайки 13-а позиция от 41 държави в Европа, но те имат относително малка тежест при определянето на крайното подреждане.


 


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 при такива журналисти толкоз 13.10.2022 18:09

    Не случайно и по всички тв са абсолютни кретени и идиоти, като зомбирани папагали. И все едни и същи гости, и дебат от едни и същи в точната посока и линия

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката