Омовци искат и да създават ансамбъл „за популяризиране на македонското певческо изкуство и съхранение на македонския фонд от народни песни“.

Свързани новини

27.07.2023 12:12

Пак отказаха регистрация на ОМО Илинден, искат да се учи македонски език у нас

Видян 1634 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Македонистката организация ОМО Илинден получи нов отказ да бъде регистрирана като сдружение. В Агенцията по вписванията е било подадено заявление от председателя Кирил Тилев, но получил отказ, обжалван след това в Окръжния съд в Благоевград.

Магистратите потвърдиха отказа на Агенцията. Според Устава на сдружението, учредено от шестима души, ОМО Илинден щяла да се бори за „защита на македонското национално нематериално културно наследство, което е подложено на геноцид от страна на българските културни институции“.

Омовци искат и да създават ансамбъл за популяризиране на македонското певческо изкуство и съхранение на македонския фонд от народни песни.

Друга цел, която си поставят е „в основното и средното образование в България да се въведе изучаване на македонски език и история“, както и да се осигури директно приемане на радио и телевизионни емисии на македонски език от РС Македония“. Щели да се борят и за социалната интеграция и личностната реализация на македонците в България, както и да имат достъп до печата, радиото и телевизията, за да излагат своята история и култура, а също така да имат право на отговор при пропагандна манипулация към македонската история и култура.

Съдът обаче установи, че сдружението е предвидено да развива дейност в частна полза, а в устава му има цели, касаещи неопределен, широк и неограничен кръг от лица, което означава, че ще развива дейност в обществена полза. Това води до объркване дали е в частна или в обществена полза и заради това съдът потвърди отказ от регистрация.

Все повече замирисва на сепаратизъм.



Снимка: infomreja.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния