Свързани новини

17.11.2009 16:10

Пак кражби на коли заради кризата

Видян 3810 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономическата криза възроди доходоносния бизнес с крадените коли. Автомобили под 10 000 лв. се задигат значително по-рядко с цел да се продадат евтино на черния пазар, разказаха полицаи пред 19`. Скъпите возила се крадат с цел откуп, който е приблизително 30% от стойността на колата. Сделката се осъществява от така наречения „връщач“, който е доверено лице на криминалния контингент в определен район. Той посредничи при сделката между собственика на колата и автоапашите. В 53% от кражбите колите са открити, а 60% от потърпевшите собственици са платили за тях откуп, сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията.


Най-много коли се крадат в София и Варна. Годишните доходи на автомафията са близо 55 млн. лв., съобщи агенция Кросс.


Напоследък е модна тенденцията на лизинговите застрахователни измами. По тази причина се крадат и се обявяват за задигнати скъпоструващи коли. Всеки знае, че скъпите возила на 100% са застраховани, особено лизинговите. Повечето случаи са свързани с настъпилата финансова криза. Хората не успяват да плащат лизинговите си вноски и най често продават колата си извън страната и след месец-два я обявяват за открадната. Това разказа пред агенция Кросс Владимир Владимиров от Генерална дирекция "Криминална полиция“.


Друга иновация е изкупуването на безценица на тежко катастрофирали западни автомобили, заедно с всичките им документи и регистрационни табели. След това се задига същия модел кола, но в движение и в добро техническо състояние. Ако цветът се различава, колата се пребоядисва, пренабиват й се номерата на рамата и на двигателя, сменят се регистрационните табели и крадеца започва да се вози с нея, все едно е подложил на основен ремонт старото возило. То може да бъде продадено без никакъв проблем, защото има всички документи, включително и договор с името на продавача.


Тези, които са станали жертва на кражба на кола, е нужно да знаят, че трябва да отговарят на редица изисквания, за да могат да получат обезщетение от застрахователите. Ако в автомобила е оставен малкия талон или втория комплект ключове, то застрахователните фирми или не изплащат обезщетение, или то е само частично.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни