Следователят по делото К. Богацевски

Свързани новини

12.10.2023 09:30

П. Младенов извика танковете и те тръгнаха, Желев помогна хората да се разотидат от площада: Следователят по делото К. Богацевски

Видян 1345 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Прочетох твърдението на Велислава Дърева,че било фалшификация и Петър Младенов (б.р. през 1989 г. държавен глава) не е произнесъл:"Най-добре е танковете да дойдат!".


Г-жа Дърева няма представа от делото. Беше извършена експертиза от 27 от най-добрите специалисти, които единодушно дадоха заключение:" Петър Младенов е казал:"Най-добре е танковете да дойдат."


Това беше потвърдено и от присъствали в сградата на Народното събрание, след като той влиза в нея. Той дава нареждане на Добри Джуров да заповяда да бъде задействана танковата бригада. Добри Джуров  (б.р. военен министър) дава нареждане на генерал Атанас Семерджиев (б.р. шеф на генералния щаб), а той заповядва танковата бригада да тръгне към площада пред Народното събрание.Това беше потвърдено пред мен от присъствали и чули нареждането на Петър Младенов,а така също беше потвърдено пред мен и от генерал Атанас Семерджиев.


Само благодарение на това, че Евгени Михайлов информира Желю Желев и Ивайло Трифонов, двамата отправят призив към събралото се множество протестиращо пред Народното събрание да се разотидат, което започва и това довежда до спиране на заповедта за действие на танковата бригада.


Аз лично участвах в разследването", написа ген. Коста Богацевски, който беше шеф на следствието на ръба на промените и е пряк свидетел на събитията от 14 декември 1989 г. Тогава народът обсади парламента, за да бъде премахнат от Конституцията Член 1, който прогласяваше "ръководната роля на БКП". Разгневен, наследилият Т. Живков като председател на Държавния съвет, а после председател (президент) на България Петър Младенов произнесе прочутите думи.


Те станаха известни при последвалата кампания за първите демократични избори на 10 юни 1990 г. Тогава основен коз на опозицията СДС беше т.нар. танкова касета - видео, на което Евгений Михайлов беше запечатал словата на държавния глава. Петър Младенов отричаше истината, но тя беше доказана и с български, и с международни експертизи, включително и в Япония. Младенов беше принуден да подаде оставка през юли 1990 г., а за президент вместо него беше избран лидерът на СДС Жельо Желев.



 Снимка: 24 часа, архив




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 стар 13.10.2023 09:22

    жельо-жабата/марксист излъга хората, трябваше да дойдат наистина танковете, та да им увре акъла на 80-те процента...де****.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог