Свързани новини

24.02.2009 17:00

Отпушват трафика с 6 двуетажни кръстовища

Видян 3178 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.6000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шест кръстовища на две нива ще разтоварят тежкия трафик и ще отпушат движението в София съвсем скоро. Водят се усилени преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за финансирането на обектите на стойност 156 млн. лв., за които 19` вече писа, разкри зам.-кметът по транспорта Александър Цветков. За да не се бави изграждането им са предвидени 4,5 млн. лв. в общинския бюджет. Оспорване на конкурса блокира временно реализацията на идеята, която ще отнеме около 2.5 г.


Иде реч за кръстовищата на бул.“Акад. Иван Гешов“ - бул. „България“ и на „Акад. Иван Гешов“ - ул. „Св. Георги Софийски“; на бул. „П. Яворов“ - бул. „Драган Цанков“ и бул. „П. Яворов“ - бул. „Стоян Михайловски“ и при бул. „Андрей Сахаров“ и бул. Андрей Ляпчев“. Естакада ще бъде изградена и на кръстовището на бул. „Сливница“ и Околовръстния път.


Изграждането на двуетажните кръстовища ще увеличи пропускателната способност по натоварените трасета, от което водачите ще спестяват и средства, и време, категорични са експертите. Успоредно с това ще се намалят и отделяните количества вредните емисии във въздуха. Не на последно място ще се повиши и безопасността на движението, сочат мотивите на амбициозния проект.


Две нови пътни връзки ще бъдат изградени при кръстовището „Акад. Ив. Гешов“ - бул. „България“. Естакада ще свързва булевардите „България“ и „Акад. Ив. Гешов“. През тунел ще пътуват автомобилите от бул. Акад. Ив. Гешов“ към бул. „България“ по посока НДК. Стойността на съоръжението е 26 млн. лв., сочи справка на отдел „Транспортна инфраструктура“.


Реконструкцията на кръстовището „Акад. Ив. Гешов“ - ул. „Св. Г. Софийски“ пък е на стойност 11 млн. лв. Обектът обхваща частта на бул. „Акад. Гешов“ от бул. „Цар Борис ІІІ“ до кръстовището с ул. „Урвич“. Централното платно на бул. „Акад. Гешов“, което минава под бул. „Цар Борис ІІІ“ ще продължава под ул. „Св. Георги Софийски“ и ще излиза при ул. „Урвич“. Пътната връзка ще дава възможност да се излезе на ниво преди ул. „Св. Г. Софийски“.


Общо 1 млн. лв. ще струва проектирането на съоръженията, за чието изпълнение в размер на 11 млн. срокът е 6 месеца. Строителството им пък трябва да приключи за 18 месеца.


20 млн. ще е стойността на проекта за реконструкцията на кръстовището бул. „П. Яворов“ - бул. „Драган Цанков“. Централното платно на бул. „П. Яворов“ ще започва от същата кота, ще минава на долно ниво под бул. „Драган Цанков“ и ще се включва в общо платно.


Предвижда се да бъдат обособени и две локални платна, които да осигурят връзката на горно ниво с бул. „Драган Цанков“, решено с кръгово кръстовище.


Най-много средства (66 млн. лв.) са предвидени за реконструкцията на кръстовището при булевардите „П. Яворов“ - „Ст. Михайловски“. Предвижда се трасето да минава с „хоризонтална крива над терена на София ленд“ и контра крива зад „Токуда“ болница, където ще се осигурява връзка с улицата пред болницата с триколонно кръстовище. Предвижда се и естакада за централно пътно платно на бул. „Никола Вапцаров“ от бул. „Ст. Михайловски“ до кръстовището при улицата за здравното заведение.


Нова връзка между кв. „Младост 1“ и кв. „Младост 2“, както и южните територии и центъра на София трябва да осигури кръстовището на две нива при булевардите „Андреа Сахаров“ и „Андрей Ляпчев“. Трасето трябва да бъде алтернатива на бул. „Ал. Малинов“. Стойността на обекта, в т.ч. и за проектиране е 9 млн. лв. Строителството пък трябва да бъде завършено в рамките на 1 година. 


„Балканстрой“, „Главболгарстрой“ и „Трейс Виа“ са фирмите, спечелили процедурата за кръстовищата съответно при бул. „Акад. Гешов“, при бул. „П. Яворов“ и при бул. Андрей Сахаров“. Италианският консорциум „Пианчентини“, който според запознати е предложил с близо 50% по-високи цени, обжалва процедурите пред Комисията за защита на конкуренцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец