В него се подчертава, че "разликата между конституционното устройство на Сърбия и други държави, сред които и България, не може да бъде използвана като аргумент за евентуален отказ на сръбската държава да изпълнява своя ангажимент за гарантиране на правата и свободите на представителите на националните малцинства, включително на българите".

Свързани новини

04.08.2023 11:19

Отношението на Сърбия към българите в Западните покрайнини нарушава основни принципи на ЕС

Видян 958 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България".

Това се казва в декларация на българското министерство на външинте работи изпратена до БГНЕС по повод на последните скандални изявления на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.

"Както и досега, България ще продължи да полага грижи за гарантиране на правата на всички български общности зад граница. Това е един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия и българското национално малцинство там, България ще продължи да настоява институциите в съседната държава да спазват собственото си законодателство в областта на правата на националните малцинства, както и ангажиментите, произтичащи от процеса на присъединяване към ЕС", се казва в документа.

В него се подчертава, че "разликата между конституционното устройство на Сърбия и други държави, сред които и България, не може да бъде използвана като аргумент за евентуален отказ на сръбската държава да изпълнява своя ангажимент за гарантиране на правата и свободите на представителите на националните малцинства, включително на българите".

"Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България. Подобно поведение противоречи на основни принципи и ценности на Европейския Съюз и на декларирания стремеж на Сърбия за членство в това демократично семейство", пише още в декларацията на МВнР.

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич призова България да "признае съществуването на сръбско национално малцинство" у нас. В сутрешния блок "Ново ютро" Дачич, който се сочи като най-близкият политик до сръбския президент Александър Вучич се разгневи и от факта, че "България не признава националните малцинства". "България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това, толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия. А това вече наистина е ... Но, когато ние им казваме, а сърбите в България, тогава те отговарят: няма сърби в България. А, това означава ние да кажем няма българи в Сърбия. Тогава няма проблеми и с българско национално малцинство", каза Дачич, който бе дясна ръка на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич и негов официален говорител.

Това не е първа брутална провокация по отношение на България от страна на Дачич. В началото на месец януари 2020 година пред държавната телевизия Дачич по време на коментар на отношенията с Черна гора той изведнъж с огромна агресия заяви следното: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?"

Само за няколко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди, в момента то наброява около 20 000, и живее в пълна мизерия.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби