Делото за избора на членове на Висшия съдебен съвет от съдебната квота е отложено за 17 ноември, т.е. месец и половина след изтичане на мандата на сегашния състав на съвета на 3 октомври.

Свързани новини

12.09.2022 17:45

Отложиха за след края на мандата на ВСС делото за избора на нови членове

Видян 3956 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Делото за избора на членове на Висшия съдебен съвет от съдебната квота е отложено за 17 ноември, т.е. месец и половина след изтичане на мандата на сегашния състав на съвета на 3 октомври.



Причината – вещите лица, които трябва да изготвят компютърно-техническата експертиза и да отговорят на съмненията около надеждността на системата за гласуване на членове на ВСС, няма да успеят да изготвят заключението си до определената дата на процеса – 15 септември.
Експертизата беше назначена през юли по искане на жалбоподателите – тримата кандидати за членове на ВСС Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и от съдията от Луковит Владислава Цариградска. Адвокат Александър Кашъмов заяви, че става дума за „избор с пряко отношение към независимостта на магистратите“, а според данните от одита на системата за електронно гласуване, който беше одобрен от ВСС на 31 март, са отправени 18 препоръки, „много от които сочат рискове от средно и високо ниво“.



Съдът реши да назначи тройна компютърно-техническата експертиза, която да отговори на множество поставени въпроси. Тя трябваше да бъде изготвена от вещо лице от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН и двама експерти от Софийския университет Св. Климент Охридски и от Техническия университет в София. Оказа се, че от Софийския университет са определили за вещо лице проф. Владимир Димитров, който обаче е участвал в изготвянето и на одита на системата, поръчан от ВСС. Затова съдът е преценил, че проф. Димитров не може да участва като вещо лице и в експертизата, поради което е поискал от СУ по възможност да посочи евентуално други двама специалисти.



В крайна сметка вещи лица бяха намерени като последното от тях беше включено на 24 август. Но заради трудностите при намирането на специалисти и съответно съкращаването на срока за изготвянето на експертизата, трите вещи лица поискаха от съда да им отпусне още време.
Смесеният петчленен състав на ВКС и ВАС разпорежда на трите вещи лица да бъдат издадени удостоверения, които да бъдат представени на ВСС, за да получат достъп до системата за гласуване и отсрочи делото за 17 ноември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци