Улко-Таммио

Свързани новини

23.06.2023 17:06

Открийте първия в света остров без телефони във Финландия

Видян 593 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Улко-Таммио е името на малък необитаем остров, разположен във Финския залив, част от архипелаг от подобни острови, недалеч от морската граница на Финландия с Русия. Това е причудливо и идилично място за плаване и туризъм и вероятно е можело да остане до голяма степен незабелязано, докато туристическият борд на Котка Хамина не решава да го популяризира като първия в света остров без телефони.

"Остров Улко-Таммио, който се намира край бреговете на Хамина, това лято ще бъде зона без телефони. Искаме да призовем почиващите да изключат смарт устройствата си, да спрат и да се насладят истински на островите", обяснява Матс Селин, експерт по островен туризъм във Visit Kotka-Hamina.

Това е най-простото, което може да се каже. Това обаче не означава, че на острова няма да има интернет връзка или че посетителите ще се окажат под прицел. Целта на проектантите е да разчитат на целенасоченото желание на самите посетители да се отделят от телефоните си, докато се наслаждават на посещението си на това място. Те обаче не са принудени да го направят, а само насърчени по приятелски начин.

В края на краищата, ако някой иска да се взира в екраните, има цял друг свят, където може да го прави. Защо да не тръгнете по дивата страна и да не опитате нов подход на това пресечено място? Може би дори ще забележите колко е красиво.

Технологиите са част от ежедневието ни и за много хора е трудно да сложат телефоните си дори по време на почивка. Споделянето на ваканционните ви дейности в социалните мрежи може да ви се струва по-важно, отколкото просто да се наслаждавате на момента. Вземаме смартфоните си навсякъде със себе си, така че много хора са винаги на една ръка разстояние и прекарват всеки свободен момент в скролване на каналите си в социалните медии.

Терхи Мустонен, психолог и програмен мениджър във фондация "Соспед", обаче обяснява, че това ново явление е неестествено и всъщност поставя под въпрос психичното ни здраве.

Мустонен потвърждава: "Дори кратък цифров пост може да бъде полезен и да подобри благосъстоянието ни и да помогне за облекчаване на симптомите на тревожност и депресия".

А отиването на остров, далеч от континента, е идеална възможност да предизвикате себе си да оставите телефона, макар и за малко. За щастие Улко-Таммио е част от национален парк и може да се похвали с красиви гледки, чист въздух, морски бриз, природа и кула за наблюдение на птици.

Последното определено дава възможност на посетителите да тренират зрението си върху нещо, което е по-далеч от носа им и всъщност може дори да изисква известна концентрация.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог