Свързани новини

15.11.2013 15:59

Отказан достъп и отблъскване от границата: бежанци от Сирия опитват да стигнат до ЕС

Видян 1727 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВКБООН е силно обезпокоен от съобщения, че някои страни от ЕС поставят бариери и принудително връщат търсещи закрила, включително хора, които са избягали от конфликта в Сирия. ВКБООН отправя призив към международната общност и към Европейския съюз, за преминаване от защита на границата към закрила на хората. Ако съществуват практики, при които се предотвратява достъпът до територия и процедура за търсещи закрила, ВКБООН призовава държавите да ги прекратят незабавно. Отблъскване от границата и отказ на достъп до територията за търсещи закрила може да ги изложи на допълнителни опасности и травми.


В България, ВКБООН търси повече информация от властите относно съобщения свързани с действия по границата, с цел ограничаване броя на бежанците в страната. Според съобщения в медиите от миналата неделя, България е отклонила 100 мигранти на границата и е разположила още 1,200 полицая в граничния район. Въвеждането на бариери, като например огради или други възпиращи мерки могат да принудят хората да предприемат по опасни пресичания на граници и да ги направи още по-зависими от услугите на каналджии.


 


ВКБООН е също притеснен от подобни съобщения за отблъскване от границата на търсещи закрила от Гърция към Турция. ВКБООН се обърна към гръцките власти, да разследват последствията за 150 сирийски бежанци, включително много семейства с деца, за които бе съобщено, че им е отказан достъп на 12 ноември край Еврос. ВКБООН получи информация от местни жители, че групата е била задържана и транспортирана с полицейски коли до неизвестно местоположение и не са прехвърлени към приемателен център. Настоящото им местонахождение не ни е известно.


В Кипър, ВКБООН получи съобщения за сирийци, на които е отказан достъп до северната част на страната. ВКБООН продължава работа с правителството, за да бъде осигурен достъп до процедури по предоставяне на убежище за сирийци.


ВКБООН призовава за всеобхватна забрана за връщане на сирийци до съседни страни. Това ще представлява ясен жест на солидарност със страните, които в момента са дом за повече от 2.2 милиона сирийски бежанци. Турция към момента е домакин на най-голям брой сирийци в Европа. Там има повече от 500 хиляди регистрирани бежанци. Връщането на сирийски бежанци в Турция, или друга съседна на Сирия страна, само допринася към предизвикателствата, пред които са поставени правителствата и обществата там, в предоставянето на помощ за бежанците. По същия начин, страните от ЕС с външни граници не бива да бъдат оставени да поемат този натиск сами. Споделяне на отговорността в ЕС трябва да бъде демонстрирано с повече вътрешна гъвкавост на съюза и откритост към истинско споделяне на товара извън съществуващите механизми.


Хора, които са с призната нужда от международна закрила, следва да имат достъп до трайни решения. Това може да включва механизми за справедливо разпределение на признатите бежанци и хора с допълнителна форма на закрила в рамките на ЕС. Също може да бъде евакуация, към определени за това Евакуационни Транзитни Центрове, на базата на съществуващи модели, откъдето могат да бъдат осъществявани усилия за презаселване към страни в и извън ЕС. В допълнение, ВКБООН приветства правото на решение упражнено от някои страни в ЕС, които не връщат всички търсещи закрила към първата страна вход към съюза, и призовава други да последват тази практика, чрез което да демонстрират солидарност със страните по периферията на ЕС. ВКБООН също призовава към изпълнение на всички критерии по регламента „Дъблин“, включително предвиждащите събиране на семейства.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.