Преди седем години Айвън Андреев научава, че има рак на гърдата

Свързани новини

13.07.2023 16:08

Отказаха лекарство на мъж с рак на гърдата, защото не е жена

Видян 906 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравната каса в Пловдив отказва лечение на мъж с рак на гърдата. Мотивът – лекарството, което се изписва безплатно, е само за жени.

Преди седем години Айвън Андреев научава, че има рак на гърдата.

„Жена ми забеляза, че имам нещо на гърдата. Като отидох в болницата, извадиха го и констатираха, че имам рак на гърдата“, разказа мъжът.

Той е опериран в София и оттогава периодично е на химиотерапии. Преди месец лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Здравната каса в Пловдив обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че е само за жени.

„Лекарите, които ме лекуват, винаги решават всичко на консилиум. Десет души са. Леко, фино, интелигентно ми обясниха, че може да ми бъде отказано. За мен беше стресиращо, като видях в отказа, че мотивът е, че съм мъж“, обясни Андреев.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

„Като отидох при сестрата да ми бие инжекцията, тя ми каза, че от години им обясняват, че и мъжете са хора и ги лекуваме с това лекарство. Има един порочен кръг. Лекарите знаят, доказали са, че с това лекарство може да се лекува. Здравната каса играе – тук има, тук няма. Аз съм от тези, на които е казано, че си мъж, не си жена. Не съм. Много е обидно да се делят хората. Аз в яда си бях стигнал дотам, че да отида с рокля и перука - жена да съм, само и само да ми дадат, но не съм жена“, каза той.

Мъжът е решил да се бори за правата си, наел е адвокат, който вече е пуснал жалба в Административния съд в Пловдив. Според него решението на Здравната каса в Пловдив е дискриминационно.

„Изглежда, че колегите от Здравната каса не са прочели, че има обнародвано в Държавен вестник Фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология, в което ясно е записано, че карцином на гърдата при мъжете се лекува като това при жените. От Здравната каса са имали възможност да направят експертиза с вещо лице, което да им обясни, че това лекарство се използва и за мъже“, подчерта адв. Кристиан Гьошев.

За случая е сезирана е Комисията за защита от дискриминация, както и прокуратурата.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.07.2023 23:46

    Чичо ми почина от рак на гърдата, строителен инженер. И на него не му дадоха съответното поддържащо лекарство.Наскоро внукът на съседи, 17г. също беше тръгнал към рак на гърдата, добре, че ситуацията беше овладяна навреме. Не мога да разбера защо докторите се правят на мотики - мъже и жени не са чак толкова различни и боледуват от много общи болести. Някои жени имат малка простата, или следи от такава, (не задължително да са лезбийки) и също могат да развият рак на простата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак