Жозеп Борел

Свързани новини

21.12.2023 17:32

Отхвърлянето на руската енергия струва скъпо на ЕС: Борел

Видян 671 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отказвайки се от руските енергийни източници след началото на конфликта в Украйна, ЕС може би просто е заменил една зависимост с друга, заяви топ дипломатът на блока Жозеп Борел.

По време на геополитическа среща на високо равнище, организирана от списание Le Grand Continent в сряда, Борел призна, че макар блокът обикновено да се затруднява да постигне компромиси по сложни въпроси, тъй като дори един член може да блокира процеса, той "по чудо" е успял да хармонизира отговора си на военните действия в Украйна доста бързо.

"Реакцията на Европа на войната срещу Украйна беше забележителна... драстично намаляване на енергийната зависимост от Москва, което изглеждаше невъзможно", отбеляза той, като припомни, че в началото на конфликта руската енергия представляваше около 40% от общото потребление на блока. Висшият дипломат заяви, че въпреки убеждението на Москва, че това ще попречи на ЕС да предприеме решителни действия, в действителност това не се е случило. Въпреки това той призна, че блокът е трябвало да плати висока цена за енергийната си политика.


Цените се повишиха, както и лихвените проценти. Икономиката... пострада. Платихме политическа цена, купихме много бензин, по целия свят трябваше да купуваме на по-високи цени, които другите не можеха да платят. Може би сме сменили една зависимост с друга. Но при всички случаи се освободихме от енергийната зависимост от Русия", каза той.

През март 2022 г. ЕС представи план за откъсване от руските изкопаеми горива "доста преди 2030 г." чрез увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници, намаляване на потреблението и намиране на други енергийни източници.

Инициативата на ЕС съвпадна със стремежа на блока да наложи безпрецедентни санкции на Русия, включително в енергийния сектор. Широко разпространено е мнението, че тези мерки, включително саботажът на газопровода "Северен поток" през есента на миналата година, за който Русия твърди, че е организиран от САЩ или от техни съюзници, са предизвикали мощна енергийна криза в блока.

Руски официални лица неведнъж са заявявали, че ЕС никога не е бил в състояние да постигне истинска енергийна независимост, твърдейки, че той се е пристрастил към американския газ, докато се е отдалечавал от Москва.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също заяви през януари, че ЕС "сега е напълно зависим от САЩ, защото е загубил свободата на избор. Това е истинската зависимост и това, което Вашингтон е целял".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева