Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения, предупреди Митрофанова

Свързани новини

01.07.2022 09:34

Отговорът на Русия ще бъде много тежък: Митрофанова

Видян 1066 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отговорът на Русия ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва и Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решение. Така пред БНТ посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова коментира отзоваването на 70 руски дипломати.


„Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС има данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако имат доказателства - то, разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо?”, пита посланикът.


„Какво означава против интересите на България? Най-напред - всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист и познава езика и голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава…”, добави Митрофанова.


Тя обърна внимание и на разследвания на прокуратурата и обявената лично от главния прокурор шпионска група, която той сравни с легендарната „Петорка от Кеймбридж”: „Те не са събрали никакви доказателства, разбирате ли. Ако разглеждаме някакви срещи с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаване не общуваха. Имаме официален представител на Разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на Службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители - тоест, официалните представители на военното ведомство, са изгонени”, категоричен е посланикът.


Коментар Митрофанова направи относно изказването си за премиера Кирил Петков, когото нарече „чиновник”. „А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума”, посочи тя.


„Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни да се отхвърли всичко руско”, е мнението на Митрофанова.


За Петков тя допълни: „Но той е човек без корени, който абсолютно не разбира. Ако беше променил риториката си, не беше говорил така, както говори - мисля, че щеше да има много дълъг политически живот”.


Руският посланик засегна и настояванията на български политици да бъде отзована. Тя отговори дали е склонна да се оттегли в името на компромиса. „Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика”, обясни Митрофанова пред БНТ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци