Празникът е популярен още като Голяма Богородица и е патронен за много храмове и манастири в страната

Свързани новини

15.08.2023 10:40

Отбелязваме Успение на Света Богородица

Видян 821 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С тържествени богослужения православната църква чества един от най-големите християнски празници - Успение на св. Богородица, наричан още голяма Богородица. Празникът е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот.


Врачанският митрополит Григорий обясни:

"В много от песнопенията става въпрос, че гробът на Пресвета Богородица е врата от земята към небето. Тя е вече на небесата с тяло и душа, за да продължи от там да бъде майка на целия човешки род. И като такава, Света Богородица ще бъде първата, която ще ни подпомогне, ще ни подкрепи, ще ни насочи по правилния път и ще ни предпазва от всякакви пречки и изкушения във скърби и нужди, във всяко едно време от нашия живот".

Празникът е популярен още като Голяма Богородица и е патронен за много храмове и манастири в страната. Официален празник е и на морската столица Варна.

Имен ден празнуват над 180 000 българи. Сред тях 103 000 носят най-разпространеното женско име у нас - Мария.

В Троянския манастир "Успение Богородично“ хиляди миряни пристигат, за да се поклонят и помолят пред чудотворната икона на Света Богородица, която се пази там от векове. По традиция, в храма на манастира ще бъде отслужена Света литургия, поясни игуменът епископ Сионий:

„Празникът е Успение, но е много тържествен, много оптимистичен, защото пречистата отиде на небесата при Бога и стана огнен стълб па молитвата за всички човеци; Празник, който е свързан с нашата постоянна благодарност към пречистата Божия майка за нейните неспирни молитви, които отправя към за целия човешки род; Празник, който е изпълнен с голяма надежда, с голямо упование, защото всички ние сме благодарни за нейното небесно застъпничество за нас човеците и за това, че тя със своите благодатни ръце освещава и благославя целия народ и постоянно стои пред лицето на Бога в молитва за всички нас“.

След светата литургия чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в храма на манастира, ще бъде пренесена с литийно шествие до близкия параклис, изграден на мястото, където е извършила първото си чудо още през 16-ти век.

„Изцеряването на едно болно дете, което е и първото регистрирано чудо на тази света икона.“



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби