Свързани новини

21.09.2011 17:18

Отбелязваме световния ден за борба с Алцхаймер

Видян 1906 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес отбелязваме Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер. Началото датира от 1994 г. когато е първото отбелязване по инициатива на Международната организация за борба с тази болест. Към днешна дата над 24,3 млн. души по света страдат от тази болест, която е сред най-разпространените през ХХІ век. Лечението, започнато в ранна фаза, е най-ефективно.


Болестта на Алцхаймер е дегенеративна форма на деменция, при която голям брой нервни клетки загиват и вследствие на това предаването на сигналите в мозъка прекъсва. Измирането на невроните в мозъка води до постепенното и необратимо влошаване на състоянието на болния – загуба на памет, трудности при общуване и затруднен говор, промени в настроението и поява на агресия, невъзможност за изпълнение и на най-елементарни действия. Болестта на Алцхаймер може да е с ранно начало на 50-65-годишна възраст или с късно, след 65-годишна възраст. Средната продължителност на заболяването е 10-12 години.


Заболяването има 3 основни стадия, всеки от които с продължителност между 1 и 3 години: лек стадий на амнезия, когато засегнатият може да води все още независим начин на живот, умерен или дементен стадий, при който се появява видимо ограничение в ежедневните навици и уменията на болния и възниква нуждата от грижа и надзор и последен стадий, когато има силна изразена безпомощност и зависимост от другите.


Рискът да се развие деменция нараства пропорционално с възрастта. Последствията от болестта на Алцхаймер са сериозни за индивида. Човек, болен от Алцхаймер, изисква постоянна грижа за елементарните му нужди.


Първите симптоми за това, че съществува някакъв проблем, са неспособността на пациента да намира правилните думички при общуване, затруднения с организирането на транспорта или при ползването на телефон, необходимостта от помощ при пазаруване. На по-късен етап се стига до пълна загуба на паметовите, езиковите и двигателните способности.


Според официалната статистика, страдащите от Алцхаймер в България са над 50 000 души.


Над 7 млн. души в Европейския съюз страдат от болестта на Алцхаймер или друга разновидност на деменцията, като прогнозите са до 2050 година това число да се удвои.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни