Свързани новини

05.02.2021 17:12

От ГЕРБ предлагат промени в определянето на допълнителната пенсия за старост

Видян 1743 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост да се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот, публикувана от Националния статистически институт. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ, предаде БНР.


Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди внесе предложение за премахване на възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава една година като основна пенсия. Срокът за предложения между двете четения на законопроекта изтича днес.


В мотивите на вносителите от ГЕРБ е посочено, че по действащия закон и по предложенията на социалното министерство за изчисляване на пенсиите се използват така наречените биометрични таблици, които се използват от пенсионноосигурителните дружества и не са публични.


Затова се предлага при изчисляване на пенсиите за по-голяма прозрачност да се използва таблицата на НСИ за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот, която е официалният източник на такава информация.


Според вносителите е необходимо прецизиране на разпоредбите, касаещи кръга на наследниците и техните права. Внесеният от депутата от "Обединени патриоти" Александър Сиди проект предвижда да се уеднакви моментът на придобиване на право на пенсия за стаж и възраст от Националния осигурителен институт и на допълнителна пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система.


По-рано от БСП също внесоха предложения за промени. Едно от тях е хората да могат да прехвърлят средствата си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване преди момента на пенсионирането си.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 05.02.2021 21:21

    Неграмотни и корумпирани хора в НС достатъчно поразии направиха, по-добре да оставят на следващите след тях да оправят собствените им бакии

  • 001 Мутрата ни предаде и продаде за пореден път - чака ни нова Фукушима... 05.02.2021 17:43

    Мутрата ни предаде и продаде за пореден път - чака ни нова Фукушима... Борисов: Договорът между АЕЦ Козлодуй и Уестингхаус е поредна стъпка за диверсификация https://glasove.com/categories/novini/news/borisov-dogovort-mezhdu-aets-kozloduy-i-uestingkhaus-elektrik-s Подписването на договора с Уестингхаус Електрик Швеция днес е поредната стъпка на България за диверсификация, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът участва в церемонията по подписването на договора между АЕЦ Козлодуй и компанията Уестингхаус Електрик Швеция за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас. Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ Козлодуй в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния