Свързани новини

04.02.2019 11:17

От ГЕРБ готвят нови скандални промени в Изборния кодекс

Видян 1656 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Нови промени в Изборния кодекс са предложили от ГЕРБ в опит да си осигурят служебна победа на предстоящите местни избори. Повечето от текстовете са в разрез с всички конституционни права на гражданите, съобщи Дума. Вносител на промените е неизвестната Анна Александрова от ГЕРБ.


Част от предложенията засягат обжалването на изборни резултати и сигнали за изборни нарушения. Според промените, решенията на ЦИК вече ще се обжалват пред Административните съдилища по местонахождения на ОИК/РИК, чието решение се обжалва. Административните съдилища реално са зависими от местната власт. Подобни скандални случаи вече имаше с обжалването на резултатите от изборите в Галиче и Беден, коментира юристът Аглика Виденова.


Друга от поправките гласи, че решенията на СИК, РИК, ОИК И ЦИК ще се вземат не с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете, а с обикновено мнозинство. Съставът на комисиите е на квотен принцип, според броя народни представители от парламентарно представените политически партии. Което автоматично означава, че ГЕРБ в момента имат около 50% от представителите в комисиите. С обикновено мнозинство решенията винаги ще са в тяхна полза.


ГЕРБ се канят да отменят втора инстанция в административния процес при обжалване на изборните резултати. Освен това ако съдът отмени решение на ОИК или РИК и обяви изборен процес за незаконосъобразен, няма да има нови частични избори. А ще се изисква ново решение на ОИК за резултатите, което обаче няма как да е базирано на различни от първоначалните протоколи, дори и те да са обявени за фалшиви.


Не на последно място - ГЕРБ продължават да не правят стъпки към актуализация на избирателните списъци. Кметовете и местната администрация имат задължение да поддържат и актуализират данните в ГРАО. Това обаче умишлено не се прави и избирателните списъци са пълни с мъртви души. 19’ вече Ви разказа, че разликата между данните на НСИ и ГРАО е над един милион души, както каза зам.-шефът на НСИ.  Тази бройка е досатъчна, за да се осигури изборна победа.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни