Свързани новини

14.09.2010 16:54

От днес дават пресен плод и зеленчук на децата в училище

Видян 3822 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От днес за първи път у нас започва да действа европейската схема Училищен плод, която се прилага чрез Държавен фонд Земеделие - Разплащателна агенция. Очаква се през учебната 2010-2011 година общо 126 710 деца от 1061 учебни заведения в страната да получават два пъти в седмицата пресни плодове и зеленчуци.


Размерът на финансовата помощ за закупуване на тези продукти възлиза на 2 601 356,30 лв. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и чрез съфинансиране държавния бюджет. Схемата изцяло отговаря на политиката на Европейския съюз за подобряване на общественото здраве и намаляване на дългосрочния риск за развитие на социално значими болести. Целта й е да създаде трайни навици в подрастващите да консумират здравословни храни. Идеята е плодовете и зеленчуците в училище да изместят от менюто на децата вредните банички и чипсове.
Схемата Училищен плод ще се прилага на територията на цялата страна от 15 септември до 31 май. Целевите групи, които обхваща са деца от ІІІ – та и подготвителна група на държавни, общински и частни детски градини и ученици от подготвителен клас до ІV – ти клас включително, на държавни, общински и частни училища.
Доставките на плодове и зеленчуци стартират в периода 15 – 30 септември, съобразно предварително подаден и утвърден график от страна на всеки кандидат. В листата са включени плодове и зеленчуци, в зависимост от тяхната сезонност. Графикът за всеки месец задължително съдържа минимум четири различни продукта. Те могат да бъдат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, пипер и моркови.
По Схемата Училищен плод изрично се забранява разпределянето на генетично модифицирани продукти в учебните заведения. Съхранението, подготовката и предоставянето на децата и учениците на плодове и зеленчуци изцяло е в съответствие с изискванията на Закона за храните.
За да се гарантира високо равнище на закрила на здравето на децата и да се насърчат навиците им за здравословно хранене, по схемата са недопустими продукти с добавена захар, мазнини, сол или подсладители.
Всички училища в страната бяха писмено уведомени, както за възможността за кандидатстване, така и за условията и начина на подаване на Заявления за подпомагане в Разплащателната агенция за учебната 2010-2011 г. Те бяха писмено известени чрез Регионалните инспекторати по образованието към Министерството на образованието, младежта и науката.
Към Схемата Училищен плод е предвидено и прилагането на съпътстващи педагогически мерки. В съответствие с тях преподавателите в детските градини и училищата ще посещават земеделски стопанства, където ще запознават децата как се отглеждат плодовете и зеленчуците. Планират се беседи, свързани със здравословното хранене, организират се игри, викторини, изложби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева