БСП за България

Свързани новини

04.10.2023 13:09

От БСП искат оттегляне на проекторешението по споразумението за енергетиката

Видян 862 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От "БСП за България" настояват вносителите да оттеглят предложението си за проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври 2023 г.

"Преди да сме започнали дискусията по тази точка, предлагам вносителите на проекта на решение да оттеглят своето предложение за решение", заяви Кристиан Вигенин от БСП.

Според него този проект за решение е неконституционен и сам по себе си той предвижда ратифициране на някакво неформално споразумение, което не е в правомощията на Народното събрание.

В самия текст на споразумението има точки, които са по-скоро декларативни и други, които са пряка намеса в работата и правомощията на изпълнителната власт, каза Вигенин.

Той коментира още, че Народното събрание не може да си позволи да стигне "поредното дъно" в своята дейност, затова дават тази възможност вносителите да го изтеглят, да се даде почивка, в която да се формулира нов текст, който може да бъде под формата и на декларация, но в никакъв случай не и решение така, както е предвидено днес.

В дневния ред на парламента  днес е проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено вчера. Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ и Делян Пеевски от ДПС.

Няколко часа вчера премиерът Николай Денков, министри и депутати разговаряха в сградата на парламента с представители на протестиращите миньори и енергетици. След срещата стана известно, че е било подписано споразумение. Под него обаче не са сложили подписи всички участници в дискусията.

По-рано днес Комисията по енергетика в Народното събрание прие проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата няма да подкрепи предложеното споразумение. "За нас това представлява смъртната присъда на българската енергетика. Абсолютен прах в очите на хората”, коментира Нинова.

И още: "Хората стоят на барикадите, енергийният министър чух, че е казал как поетите ангажименти са трудно изпълними. Пълен хаос, подчинен на само едно - да си разпределят помежду си парите по ПВУ".

Лидерът на БСП призова да се разгледа тяхното предложение да се изтеглят териториалните планове и в срок от месец да се предоговорят. "Разписали сме срокове, в които да се подпише споразумение със социалните партньори, абсолютно съгласувано и легитимно е с протестиращите, синдикатите и социалните партньори", посочи Нинова.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог