Свързани новини

12.02.2018 10:44

От 1 март без коли от Св. Неделя по бул.Витоша, ул. Вашингтон – пешеходна

Видян 1570 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 март – само след 19 дни, целият булевард Витоша става пешеходен, като ще бъде затворен за автомобилно движение и участъкът му между бул. Стамболийски и ул. Алабин.


Още до две седмици ще започне поставянето на кашпи, които ще спират колите и по другата нова пешеходна зона в самото сърце на милионния град – ул. Георг Вашингтон. Припомняме, че тя беше основно ремонтирана миналата година, когато се откри и археологическият парк на Западната порта между нея и католическата катедрала на София. Фактически, затварянето на ул. Вашингтон ще разшири сегашната пешеходна зона в района – ул. Пиротска от Женския пазар до бул. Мария Луиза.


Пред Дарик радио заместник – кметът по транспорт и инфраструктура Евгени Крусев за първи път съобщи и коя ще бъде следващата улица, която ще бъде напусната от колите. Това е превърналата се в софийски вариант на миланските Монтенаполеоне и Спига (пешеходна), на виенската Колмаркт (пешеходна) и на парижката Фобур Сен Оноре улица Съборна. Там преминаването към зона без коли ще става плавно. Първо ще бъде прекратено паркирането от едната страна на улицата с лъскави бутици между площад Света Неделя, който също ще бъде превърнат в музей на археологията и ул. Леге. След това Съборна ще стане изцяло пешеходна, като така ще се установи връзка между зелената зона на Градската градина, която също ще претърпи преобразувания, както вече писахме, и търговско – историческата част на центъра.


Цялостното решение за сърцето на града, което да бъде отворено и изцяло достъпно за хората, е свързано с градоустройствените идеи на световноизвестния урбанист Ян Геел за нашия град по образец на родния му Копенхаген – една от най-зелените столици в Европа, представени преди няколко месеца и изработени по поръчка на кмета Йорданка Фандъкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей