В знак на протест срещу нарязването на Паметника на Съветската армия на днешната сесия на СОС общинските съветници от групата на "БСП за България" не издигнаха кандидат за председател, напуснаха заседанието и не участваха в гласуването.

Свързани новини

18.12.2023 17:22

Оставка на областния управител, на заместника му и на кмета на район Средец: Иван Таков

Видян 667 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" искат оставките на областния управител, на нейния заместник и на кмета на район "Средец" за незаконните им действия, довели до нарязването на Паметника на Съветската армия. Това заяви Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС по време на днешната сесия. На нея за пети пореден път не беше избран председател на Столичния общински съвет.

"Беззаконието спрямо монумента в Княжеската градина има три лица - тези на Вяра Тодева, Георги Чичков и Трайчо Трайков. Затова искаме техните оставки, заяви той. - Самоуправството им беше доказано с акта, издаден от Министерство на културата, за нарушени процедури. Цялото това беззаконие в София се случва под мълчаливия, но одобрителен поглед на кмета Терзиев. А, когато се извършва нещо незаконно на територията на Столична община, той трябва първи да предприеме действия, за да спре подобно безумие".

В знак на протест срещу нарязването на Паметника на Съветската армия на днешната сесия на СОС общинските съветници от групата на "БСП за България" не издигнаха кандидат за председател, напуснаха заседанието и не участваха в гласуването.

"Напуснахме заседанието, тъй като не може кметът да призовава за разум, когато на по-малко от 500 метра от залата, в която заседаваме, се извършват брутални незаконни действия от ръководители на държавни институции, обясни Иван Таков. - Васил Терзиев можеше да спре всичко това, а не да бъде ням свидетел".

Според Иван Таков противопоставянето на един паметник срещу един милион българи, което направи кметът Терзиев, е некоректно и спекулативно. "Тук въпросът е принципен. Дали става въпрос за един паметник, един пътен знак или една плочка - законите са едни и същи и всички трябва да ги спазваме, коментира председателят на БСП - София. - Колкото до опасността от загуба на 240 милиона лева за водния цикъл на града - за нас това твърдение е все още в сферата на слуховете. Чухме го преди 10 дни и очаквахме да видим нещо черно на бяло, някакви документи, готов доклад, за да се уверим в истинността на това твърдение. Не получихме нищо. Днес пак чухме, че София щяла да загуби пари. Тук ние можем да кажем само едно - това не бива да се случва".

Лидерът на столичните социалисти добави, че групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС винаги е била гласът на разума в Столичния общински съвет. "Имахме най-добро желание да направим така, че нашите политики и приоритети да бъдат чути, защото са безспорно добри за града и за хората в него, коментира той. - Готови сме да работим за тяхната реализация и вече го правим - досега имаме 5 внесени доклада в СОС. Ще продължим да работим активно и през следващите месеци, но резултатите ще дойдат тогава, когато заработи СОС. БСП обаче няма да решава вътрешнокоалиционни, семейни, конфликти. Това не е нашата работа".

Иван Таков обвини общинските съветници от ГЕРБ в целенасочено изкуствено насаждане на разделение в Столичния общински съвет чрез различни спекулации. "Това тяхно поведение е изключително вредно за софиянци, категоричен беше той. - Гражданите не се интересуват толкова кой с кого управлява, колкото да им бъдат решавани бързо и качествено проблемите. И вместо да търсят начин за изход от този блокаж на СОС, от ГЕРБ продължават да мишкуват. Крият се зад фалшиви сценарии и чакат някой да ги покани да седнат на софрата. Нищо ново за тях. Освен със скандалите, те с нищо друго не участват в заседанията на Столичния общински съвет от началото на този мандат. Явно единствената им цел е след Нова година да се мушнат под завивките заедно с ПП-ДБ и да пренесат националната сглобка на местно ниво".

 









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог