Свързани новини

01.10.2021 09:24

Основният риск за околната среда в района на Камен бряг е преодолян

Видян 2385 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на околната среда и водите Асен Личев потвърди, че с източването на горивото от долните резервоари на заседналия кораб основният риск за околната среда в района на Камен бряг е преодолян. На практика това означава, че няма как при каквито и да е обстоятелства да бъде пробит резервоарът, от който да изтече опасното гориво – лек дизел.  Той уточни, че съгласно Регламент ЕС 2015/830 на ЕК лекият дизел, който вече е отстранен от кораба, е класифициран като силно токсичен спрямо водните организми, с дълготраен ефект и върху скалите наоколо и част от плажната ивица.

Съгласно този Регламент, който е задължителен за България, не се допуска също карбамид да бъде пренасян в насипно състояние. „Недопустимо е страна-членка да допусне един кораб, който видимо отива към брега, видимо е натоварен с насипен карбамид, да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и да застраши защитената зона „Яйлата“. За мен това е мотив да сезирам Прокуратурата да проведе разследване по раздел престъпление срещу околната среда от Наказателния кодекс срещу Морска администрация“ – каза министър Асен Личев. В тази връзка той сподели: „Всъщност от редовното правителство преди нас заварихме само две годни неща - джипът, който се шофираше от премиер с държавни средства, и неговата медия за лична употреба „Севда ТВ“. Защото администрацията, която заварихме като наследство, специално в Морска администрация и в частност в МОСВ, показа, че тя притежава професионална, етична, морална нищета“, каза министърът и продължи изложението си така:

„Всъщност ние бяхме изправени пред две кризи. Едната е административна, тежка, другата е екологична криза. За мен преломните моменти бяха два. Единият на 26 септември, когато написах позиция, с която инициирах започването на действия от страна на Морска администрация. Вторият момент е на 27 септември през


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева