се отразява на цената на газа, но тази година тези магазини трябва да бъдат заредени с по-малко руски газ. . Вероятно ще станем свидетели на пазар, на който цените на газа ще се колебаят доста силно", предупреди Опедал.

Свързани новини

07.01.2023 07:21

Основен енергиен оператор предупреждава за недостиг на газ

Видян 3384 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският енергиен пазар вероятно ще остане свит през тази година въпреки настоящия спад на цените на газа, заяви Андерс Опедал, главен изпълнителен директор на Equinor, най-голямата норвежка енергийна компания, в статия за Bloomberg.

Цените на природния газ в Европа спаднаха до най-ниското си ниво от повече от година насам поради необичайно топлото време, като в четвъртък фючърсите на природния газ на хъба TTF в Нидерландия паднаха под 700 долара за 1000 куб. м. Прогнозите показват, че времето ще остане меко до края на месеца, което може допълнително да намали търсенето на газ.


Според Opedal обаче страните от региона може да се сблъскат с трудности при попълването на подземните хранилища в светлината на рязкото намаляване на доставките от Русия.

"Бензиностанциите са доста пълни, времето е топло и това се отразява на цената на газа, но тази година тези магазини трябва да бъдат заредени с по-малко руски газ. . Вероятно ще станем свидетели на пазар, на който цените на газа ще се колебаят доста силно", предупреди Опедал.

До момента складовете в Европа са пълни на 83%, което е значително над средната стойност за сезона. Преди началото на войната в Украйна и санкционната война със Запада обаче регионът разчиташе на Русия за до 45% от нуждите си от газ. Дори през първата половина на миналата година руските газови потоци бяха до голяма степен стабилни, което даде възможност на Европа да запълни хранилищата. След санкциите и саботажа на руския газопровод "Северен поток" през септември обаче руските доставки вече покриват по-малко от 10% от потреблението на газ на континента.


През последните месеци Норвегия се превърна в най-големия доставчик на природен газ за Европа, като през 2022 г. ще достави общо около 122 млрд. куб. м газ за региона. Това обаче представлява само около 30 % от общото търсене на газ в Европа, а норвежките власти неотдавна предупредиха, че не разполагат с капацитет за значително увеличаване на обема на износа на газ през следващите четири-пет години.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни