Свързани новини

09.10.2014 18:10

Осигуряват 40 000 ваксини за бебета

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерство на здравеопазването прекратява процедурата за шествалентна ваксина за бебета. Това заяви служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, цитиран от Фокус. Ненков уточни, че има доставчик, който е спечелил конкурса, но не може да достави този вид ваксина, а само такава, която е във флакон. В този си вид ваксината не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с държавни средства”, обясни Ненков и допълни, че са сключили договор за петвалентна ваксина.


Ненков коментира, че доставчикът обжалва решението на Министерство на здравеопазването за прекратяване на процедурата за шествалентна ваксина. Теоретично Ненков добави, че ще отнеме определено време на КЗК да огледа тази жалба, но МЗ не може да стои и да чака. „След излизане на решение на КЗК, а то ще е в полза на МЗ, може да последва обжалване в съда и МЗ да не може да направи положителна стъпка”, заяви Ненков.


Министър Ненков посочи, че с подкрепата на неговия екип, са взели решение, стъпвайки върху член. 90 в Закона на обществени поръчки, който позволява при екстремна ситуация да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването на този търговец. „Преди да взема това решение беше изяснено от нашите юристи, че ако някой заведе дело, ще бъде персонално срещу мен да бъда глобен в размер на 15 000 лева. Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя тази глоба, но не мога да си позволя нито аз, нито моя екип, да седим и да чакаме някой да поставя на колене МЗ като институция или мен лично”, посочи министър Мирослав Ненков.


Ненков заяви, че ще се премине към пряко договаряне за шествалентна ваксина и ще бъдат осигурени 40 000 ваксини. „Това количество ще бъде достатъчно до края на 2014 за нашите бебета”, каза той.


Министър Ненков разясни, че от Министерство на здравеопазването са започнали подготовка на обществена поръчка, която да е с по-дълъг период от една година, която да се стартира от следващото ръководство, за период до 2 -3 години за доставка на ваксини.


„Имаме светлина в тунела, надяваме се да не се случи някакво обжалване, някаква друга хватка да се приложи, за да не бъдем забавени повече”, каза още министър Ненков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл