Свързани новини

23.12.2020 10:32

Още преди месец ВИК-Хасково е имало данни, че водата в Любимец е негодна за пиене

Видян 1737 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водата в Любимец вече е годна за пиене и готвене показват новите проби взети вчера, предаде БНР. Показателите вече са добри и арсенът, заради който беше ограничено ползването на водата вече е в норма.

Под 5 микрограма е арсенът в новите проби на водата и затова днес забраната за ползването на питейната вода ще отпадне, съобщи областният управител Стефка Здравкова. По случая се води разследване: „Правят се проверки, никога досега не се е случвало това в този район на областта“.
От вчера Любимец е на водоноски и минерална вода заради завишени норми на арсен. От взетите проби е установено, че при норма от 10 милиграма арсен на литър стойностите са близо 12 милиграма на литър.

Това, че водата е негодна за пиене и готвене, е било известно на ВиК-Хасково, които са правили изследванията още преди месец, но в изчакване на допълнителни проби и потвърждение на резултатите едва вчера от РЗИ-Хасково забраниха питейната вода за ползване.

„Преди месец взехме проби и ни се стори, че има завишаване и уведомихме РЗИ, след това взехме допълнителни проби, които се оказаха в норма, препоръчаха ни учестен мониторинг, за да се види трайно ли е това, после дадохме проби в друга лаборатория, защото от всичко може да е - може да е грешка, надявам се пробите да покажат последно, че всичко е наред“, каза в „Преди всички“ управителят на ВИК-Хасково Тодор Марков.

Кризата в Хасково с водата с повишено съдържание на уран продължи 4 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.12.2020 12:19

    Някоя вълшебна джипка ша е минала тъдява!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.