Позен, който е работил в Комитета по паричната политика на Английската централна банка, отбеляза, че икономиката на Обединеното кралство все още е обременена и от последиците от Брекзит и вероятно ще пострада от планираните съкращения на държавните разходи през следващата година.

Свързани новини

01.10.2023 18:41

Още по-мрачни прогнози за UK икономиката: Проучване

Видян 20070 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британската икономика ще се свие и през 2023, и през 2024 г., съобщи The Guardian, позовавайки се на проучване на базирания във Вашингтон Институт за международна икономика "Питърсън" (PIIE).

Според доклада продължаващата инфлация, намаляващите реални доходи на домакинствата с ниски доходи и недостигът на работници ще доведат до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с 0,3% през тази година и до още 0,2% през следващата.

"Обединеното кралство няма да бъде в рецесия през цялата следваща година, но възстановяването ще бъде възпрепятствано от по-високата от очакваното инфлация и в отговор на това Английската централна банка ще трябва да поддържа по-високи лихвени проценти за по-дълго време", заяви президентът на PIIE Адам Позен пред The Guardian, коментирайки доклада.

Позен, който е работил в Комитета по паричната политика на Английската централна банка, отбеляза, че икономиката на Обединеното кралство все още е обременена и от последиците от Брекзит и вероятно ще пострада от планираните съкращения на държавните разходи през следващата година.

Миналата седмица централната банка се въздържа от повишаване на лихвените проценти за първи път от близо две години след изненадващия спад на инфлацията през август до 6,7% на фона на по-слабото нарастване на цените на хранителните продукти и намаляването на разходите за настаняване и самолетни билети. Въпреки това инфлацията в Обединеното кралство остава най-високата сред икономиките от Г7.


 Позен предупреди, че през следващите месеци са възможни още повишения на лихвените проценти, ако инфлацията не се забави допълнително. Карен Динан, съавтор на доклада, отрази предупреждението на института и заяви, че то не се отнася само за Обединеното кралство.

"Въпреки че инфлацията изглежда отстъпва в повечето страни, тя определено остава над целевите стойности на централните банки. В резултат на това през следващата година повечето централни банки ще трябва да запазят високите си основни лихвени проценти, като произтичащите от това строги финансови условия ще задържат търсенето и ще забавят икономическата активност", заяви тя.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби