Трети европейски делегиран прокурор напуска българския офис на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура (ЕППО)

Свързани новини

26.04.2023 16:46

Още един прокурор на Кьовеши в България напуска от 1 май

Видян 797 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Трети европейски делегиран прокурор напуска българския офис на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура (ЕППО). Става дума за Ивайло Илиев, който беше избран за помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение писмото от Кьовеши до министъра на правосъдието Крум Зарков за оставката на Илиев като делегиран прокурор. В писмото Кьовеши отново поставя въпроса за свободните места за български делегирани прокурори. Членовете на съвета обаче решиха да обсъждат това на някое от следващите заседания.


Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът й на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.


България би трябвало да има 15 делегирани прокурори, които да работят тук по делата на европейската прокуратура, но има само 8. Кьовеши прати и одит в България, който да проучи на какво се дължи текучеството в службата на ЕППО тук, но досега няма оповестени резултати от проверката.


Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима, но в Люксембург от тях харесаха само двама. Очаква се Прокурорската колегия на ВСС най-сетне да открие поредната пета процедура в опит България да запълни квотата си.



 Пламен Валентинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец