След проверка на ГЕРБ-СДС: Огромни количества РДФ, произведен от завода за отпадъците на София, се заравят в депото ежедневно вместо да се изгарят в циментовите заводи

Свързани новини

12.04.2024 09:50

Осъденият шеф на завода за боклук на ПП,СС и ЦЦ води София към екокатастрофа(ВИДЕО)

Видян 584 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След проверка на ГЕРБ-СДС: Огромни количества РДФ, произведен от завода за отпадъците на София, се заравят в депото ежедневно вместо да се изгарят в циментовите заводи.

Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали.

РДФ-гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София, се заравя в депо „Садината“. Това е резултатът от 5-месечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година. Заравянето на произведен РДФ, който трябва да бъде изгарян в циментовите заводи, беше документирано при проверка на място. Проверката беше инициирана от  общинските съветници от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян.

На място присъстваха и представители на екипа на  Васил Терзиев - заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от управляващата коалиция ПП-ДБ-Спаси София.

До края на днешния ден групата на ГЕРБ-СДС ще внесе сигнал за всички установени нередности в Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) с искане за незабавна проверка.  

„С видео и снимки документирахме заравянето на произведен РДФ в клетка 4 на депо „Садината“. Шефът на завода изрично призна без притеснения в отговор на мой въпрос какво виждаме - заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за производство на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга депото се запълва на много по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на РИОСВ. Директорът на завода г-н Савов заяви, че депонират РДФ, за да не се трупа. Отговор на въпроса ни защо за 4 месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите заводи, няма“, заяви Георги Георгиев зам.-председател на Столичен общински съвет от ГЕРБ-СДС.

При проверката се установи още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е намалено в пъти.

“В момента по 8 човека на две смени отделят рециклируемите материали от 1100 т отпадък, който постъпва за денонощие. Това означава, че 1 човек преработва 70 хил. кг отпадък. Това освен безумие е и потенциална безстопанственост в особено големи размери. По този начин Столична община  губи десетки тонове хартия и пластмаса, които заравя, вместо да отделя и продава“, обясни Георги Георгиев.

"До миналата година ръчното сепариране на рециклируемите материали се е извършвало от поне 30-33 служители на смяна и общо 70 на денонощие", заяви Лорита Радева.

"Бункерите за приемане на битовите отпадъци са пълни на 70%, което никога досега не се е случвало. Това е причината и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, за да могат да разтоварят", това коментира председателят на групата Антон Хекимян.

В сигнала до РИОСВ групата на ГЕРБ-СДС в Столичен общински съвет настоява да бъде установен реалният процент на депонирани отпадъци в последните 4 месеца и това дали той отговаря на издаденото комплексното разрешително.

В приложения видеоклип виждате как шефът на завода Николай Савов признава сам, че чистото РДФ гориво се заравя в земята.

Ето ВИДЕОТО.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.