В понеделник 21-годишният сержант беше осъден на доживотен затвор за това, че е прострелял смъртоносно възрастен гражданин на име Александър Шелипов в североизточната Сумска област на Украйна

Свързани новини

25.05.2022 09:37

Осъденият руски войник може да бъде разменен: Украинският главен прокурор

Видян 1791 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова не изключва възможността за размяна на Вадим Шишимарин - първият руски войник, осъден за военни престъпления от съда в Киев.




В понеделник 21-годишният сержант беше осъден на доживотен затвор за това, че е прострелял смъртоносно възрастен гражданин на име Александър Шелипов в североизточната Сумска област на Украйна. Адвокатите на Шишимарин заявяват, че ще обжалват решението на съда.




По време на националния телетон във вторник Венедиктова подчерта, че размяната на военнопленници е въпрос на политици и дипломати, така че тя може да говори за случая само от гледна точка на наказателното правосъдие.




"Сценариите ни могат да бъдат напълно различни. Можете да размените лице след съдебни решения. Да, технически е възможно", твърди тя.


 


Венедиктова добави, че украинските власти действат в съответствие с всички изисквания на хуманитарното право и тъй като "целият свят наблюдава подобни съдебни процеси", Украйна трябва да постави "високи стандарти".




Вдовицата на жертвата на Шишимарин, Екатерина Шелипова, заяви по време на явяването си в съда, че би искала Шишимарин да получи доживотна присъда.


 


 


"Но ако той бъде разменен с нашите защитници на "Азовстал", няма да възразя", добави тя, визирайки украинските войски, които се предадоха миналата седмица след продължилата седмици блокада на "Азовстал" - силно укрепен стоманодобивен завод в Мариупол.




В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е обезпокоена от съдебния процес срещу войника, особено като се има предвид, че в момента Русия няма възможност да "защити интересите му на място"




"Но това не означава, че няма да обмислим възможността да продължим опитите [да помогнем на военнослужещия] по други канали", добави той.


 


По-рано Песков даде да се разбере, че размяната на затворници "се извършва постоянно под една или друга форма"




От началото на руската военна офанзива в Украйна Москва и Киев се обвиняват взаимно в различни военни престъпления.




Москва е започнала множество наказателни дела срещу членове на украинската армия заради предполагаемото лошо отношение към руски военнопленници и обстрела на жилищни райони в Донбас и в руските региони, граничещи с Украйна.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби