Свързани новини

01.12.2020 13:43

Орташкият мост в Гурково, който минава над закона

Видян 2050 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg


 


Кметът на Гурково Мариан Цонев е сключил два договора за строителство на обща стойност 1.7 милиона лева с дружество, ръководено от родителите на бившия му съдружник. Историята с моста в Гурково води до въпроса: Има ли двоен стандарт при прилагането на  Закона за противодействието на корупцията?

Мариан Цонев е избран за кмет на Гурково през миналата година, а преди това е бил управител на  строителната фирма “Инвестмънт груп строй Цоневи”. По-важното в този случай е, че е бил съдружник във фирмата “Асфа” заедно с младия предприемач Димо Тончев.

На 27 октомври 2019 г. Мариан Цонев печели изборите за кмет на Гурково и точно месец по-късно подава документи в съда за прекратяване на участието си в двете си строителни дружества. Дяловете в “Асфа” са продадени.


 


 Виж видео ТУК!


 


Антикорупционната комисия е направила проверка на кмета, но не е установила нередности. Той е проверен и от Специализираната прокуратура, която също не е открила нищо нередно. С едно малко изключение. Кметът не е изпълнил задължението си да информира Общинската избирателна комисия за излизането от двете дружества.  ОИК обаче отхвърля предложението за предсрочно прекратяване на мандата на Цонев.

При проверката на място се вижда, че основите на новия мост над реката край Гурково вече са положени. Преди четири години придошлата река Гарвашница отнася и двата моста край Гурково.  Тогавашният кмет Иван Иванов успява да намери финансиране за строителството на единия мост. Три години по-късно сключва  два договора за изграждане на мост над река Гарвашница и защитни съоръжения на река Лазова.

Няколко месеца по-късно в кметския стол седя друг кмет. В деня, в който новият кмет Мариан Цонев продава дела си във фирма “Асфа”,  той прекратява единия от договорите на стария кмет с “Хидрострой груп” – този за моста. Мотивът е, че дружеството е спряло да работи за повече от 10 дни.

Атанас Хаинов от “Хидрострой груп” отрича. Той твърди, че са започнали почистването на реката, направили обходен път за автомобилите и канавки. Неочаквано от общината се обадили, че трябва да прекратят изпълнението на договора. Дружеството на няколко пъти искало строителния проект от общината, но от там все им казвали, че в момента го нямало, защото го били копирали в Стара Загора. Дружеството решило, че прекратяването на договора им  е направено умишлено. На една от техните срещи с кмета на Гурково, той им бил казал, че идвал от строителния  сектор и нямал намерение да пуска други фирми.

Две седмици по-късно кметът на Гурково прекратява и другия договор за изграждане на инфраструктура за предотвратяване на наводнения. Той е за 1.2 милиона лв. Това са два прекратени договора с финансиране от  2 милиона лева от държавния бюджет.

На 13 август т.г., Апелативната специализирана прокуратура потвърждава на втора инстанция, че кметът на Гурково – Мариан Цонев е чист пред закона. Още на следващия ден той сключва договор с обединението “Подпорна стена 2020” на стойност 1.2 милиона лева за укрепване и почистване на коритото на река Лазова.

Бащата на бившия ортак

Водещият дял в това обединение има фирмата “Елми”, представлявана  от Антон Тончев. Това е бащата на Димо Тончев – бившият съдружник на кмета на Гурково Мариан Цонев в фирма „Асфа” и сегашен неин управител. Преди сделката Димо Тончев е бил съдружник и управител във фирмата “Елми” заедно със своя баща. През октомври 2019 г. той е продал своя дял на майка си – Бойка Тончева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей