Свързани новини

25.06.2010 14:20

Организатори на София Прайд: Искаме шествие без страх

Видян 1848 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 ”Ние сме готови за инциденти утре”. Това обявиха организаторите на София прайд. Яна Бюрер - Тавание заяви, че макар организаторите да са готови за инциденти, няма да позволят участниците в парада да тичат, за да може той да завърши по-бързо. ”Искаме да е нормално шествие без страх”, заяви тя. Яна Бюрер - Тавание припомни размириците пред Дома за бежанци в Бусманци и каза, че нейните опасения са, че ”това може да се случи и утре”.


Тя заяви, че е много важно властите да не класифицират такива инциденти като хулиганство, а да се отчете нарастването на неонацизма в България. Яна Бюрер - Тавание припомни, че миналата година парадът се е разминал без инциденти, но от случаен разговор е станало ясно, че това е било така, тъй като 2009 г. е била година на избори.


Кристина Николова, която също е организатор на парада обясни, че тези заплахи идват от групировки, които не се самоидентифицират. ”те не са една или две”, твърди Николова. Тя припомни случаите от по-миналата година, когато такива прояви е имало от Българския национален съюз. Според нея няма смисъл от опит за диалог с тези организации. Тя обясни, че от медийните дебати е ставало ясно, че те не са отворени за диалог. ”Независимо дали това са неонацистки организации или е Българската православна църква – това са хора с установени, крайни възгледи, които не могат да бъдат променени”, обясни тя.


Целта на шествието е то да бъде мирно и да се помогне да се постигне видимост, обясниха още организаторите. С нея да се излезе от клишетата, които се налагат от обществото и медиите. Кристина Николова заяви, че ”този парад е на едни нормални хора, които просто нямат влечение към хора от другия пол”. За първи път парадът тази година е подкрепен и от парламентарно представена политическа сила – ДСБ. Организаторите обясниха, че за тях е важно как говорят и политиците, тъй като те са хората, които също формират общественото мнение. Николова заяви, че през последните години се вижда засилване на хомофобските тенденции в България.


Председателят на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев заяви, че парада е мирен израз на свободата, на легитимно изразяване. Парадът е подкрепен от много посолства у нас. На пресконференцията бе и зам. - посланикът на посолството на Холандия у нас - Мартайн Елхерсма. Той каза, че в неговата страна 80% от хората имат позитивно или неутрално мнение към хората с различна сексуална ориентация. София Прайд започва утре в 16.30 от моста на въздишките в София и ще продължи няколко часа. Тази година организаторите очакват на него да има два пъти повече участници от миналата година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което